Duurzaam ondernemen: ‘Als iedereen naar anderen wijst, staat alles stil’

Duurzaam ondernemen, geen bedrijf kan er meer omheen. Maar hoe dan precies? Ondernemers lieten zich donderdag inspireren tijdens Limburg Leads in het MECC in Maastricht. Er was een hoofdrol voor de man die de staat en Shell op de knieën kreeg.

Door

Eigenlijk is er geen enkel excuus meer, houdt advocaat Roger Cox uit Lemiers de ondernemers voor. Want als je weet wat de gevolgen van de klimaatverandering zijn, de extreme weersveranderingen, dan kun je toch niet stil op de bank blijven zitten.

Tientallen Limburgse ondernemers luisteren donderdag tijdens de ondernemersbeurs Limburg Leads naar zijn verhaal. Cox is de man die het via de rechter, in de Urgendazaak, voor elkaar kreeg dat de overheid de uitstoot van broeikasgassen met een kwart moet verminderen. Alleen zo kunnen de burgers beschermd worden. Afgelopen jaar lukte het hem om olie- en gasreus Shell te dwingen de CO2-uitstoot in 2030 met 45 procent verlaagd te hebben. Een vonnis dat wel eens een gigantische impact kan hebben op andere bedrijven.

Prietpraat

„De rechters snappen dat dit over de basis van onze samenleving gaat. In de media hoor je vaak prietpraat waar je niks aan hebt. Maar in de rechtszaal tellen de feiten”, verklaart Cox zijn succes.

Zo’n uitspraak zet ondernemers aan het denken, ervaart André Nijhof, professor aan de Nyenrode Business Universiteit. „Iedereen kent deze zaak. Ze vragen zich af wat dit voor hen kan betekenen. Soms roepen ondernemers: ja maar mijn klanten willen dit niet en, ook heel populair, de overheid doet niks. Maar als iedereen naar anderen wijst, staat alles stil.”

Lees ook: Roger Cox uit Lemiers, ‘advocaat van de aarde’, kwam als kind al in opstand tegen de zeehondenjacht

Er is veel te winnen en elke ondernemer kan vanuit zijn passie het verschil maken, zegt Maria van der Heijden, directeur van MVO Nederland. Deze organisatie helpt ondernemers in de nieuwe economie. „Vroeger ging ondernemen alleen maar over geld verdienen. Dat is nog steeds belangrijk, maar beslist niet meer alleen.” Zij ziet dagelijks ondernemers die aan de slag gaan met duurzame oplossingen. „Die nadenken over de toekomst van onze planeet en welke rol zij daar in kunnen spelen.”

Visnetten

Marcel Alberts is zo’n ondernemer. Jarenlang werkte hij bij DSM aan de Dyneema-vezel, „een coole business”, maar de komst van zijn kinderen zette hem aan het denken. „In wat voor een wereld wil ik hen achterlaten? Hoe kan ik mijn steentje bijdragen?” Alberts startte Healix, een bedrijf dat van oude visnetten en touwen plastic korrels maakt waar vervolgens weer visnetten of andere plastic spullen van geproduceerd kunnen worden.

Niets doen kan voor niemand meer een optie zijn, stelt Cox. Dingen veranderen ook wel, constateert hij. Zo eisen banken bijvoorbeeld bij het verstrekken van een krediet dat de ondernemer doelen heeft op het gebied van duurzaamheid. „We staan immers voor een enorme opgave. De komende negen jaar moeten we de CO2-uitstoot halveren. Dan kun je niet comfortabel op je stoel blijven zitten te ondernemen. Want dan ben je eigenlijk niet goed bezig.”

Door Maastricht,Monique Evers

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen