LIVE | Volgelingen kungfu-leraar René L. maken gebruik van spreekrecht in rechtbank Roermond

René L. © Petra Urban

ROERMOND/KESSEL -

De van mishandeling en bedreigen met een vuurwapen verdachte René L. uit Roggel staat maandag voor de rechter in Roermond. De 72-jarige kungfu-leraar zou over een periode van 30 jaar in totaal zo’n 50 leerlingen in een huis in Kessel fysiek en mentaal hebben mishandeld.

Hans Straus

Volg de ontwikkelingen in de rechtszaal op de voet via het liveblog onderaan dit bericht.

Drie van de vier volgelingen die aangifte hebben gedaan tegen L. maken maandag gebruik van hun spreekrecht. De meervoudige strafkamer van de rechtbank in Roermond heeft voor de eerste handelingen in het proces een volle dag ingepland.

Lees ook: Limburgse ‘sekteleider’ hield volgelingen 30 jaar in zijn greep. Slachtoffers doen nu hun verhaal: ‘Het was een hel’

L. zou niet alleen met zweepslagen en onder bedreiging van een pistool zijn volgelingen in een heuse sekte zijn wil hebben opgelegd. De kungfu-leraar zou volgens zijn slachtoffers ook zeer bedreven zijn geweest in het mentaal afbreken van zijn volgelingen om zo absolute gehoorzaamheid af te dwingen.

Kessel

Een pand aan de Rijksweg in Kessel was het epicentrum van de wandaden. Daar zouden ook drie vrouwen seksueel zijn misbruikt. Zij hebben daarvan aangifte gedaan, maar daar staat L. niet voor terecht. Het Openbaar Ministerie heeft daarvoor te weinig overtuigend bewijs gevonden. In tegenstelling tot het fysieke en mentale geweld tegen volgelingen zou het misbruik achter gesloten deuren hebben plaatsgevonden.

L. heeft in de Volkskrant en De Limburger erkend dat hij leerlingen heeft geslagen, maar dat is volgens hem beperkt gebleven tot ‘klapjes in het gezicht’. Hij ontkent vuurwapens te hebben gehad en zegt nooit iemand te hebben bedreigd. Ook ontkent hij seksueel contact met vrouwelijke groepsleden.

    Meest gelezen

    Leudal
    1. De artikels worden geladen...

    Gemeenteberichten