Armin Laschet weg als premier Noordrijn-Westfalen

 © ANP / AFP

De premier van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, is afgetreden. De christendemocraat wordt dinsdag lid van de Bondsdag in Berlijn.

RedactieBron: ANP

Hij heeft gezegd „een enkele reis” Berlijn te nemen en keert dus naar verwachting niet terug in de politiek van de deelstaat die aan Limburg, Overijssel en Gelderland grenst.

Laschet deed als leider van deze regio en als leider van de christendemocraten een gooi naar het premierschap van heel Duitsland, maar hij leed in september bij de verkiezingen voor de Bondsdag een grote nederlaag, die de christendemocraten van hun leidende rol beroofde.

Wüst

De 60-jarige Laschet werd in juni 2017 premier van de deelstaat die met achttien miljoen inwoners de meeste inwoners van alle deelstaten heeft. Het is ook de belangrijkste economische regio die goed is voor meer dan een vijfde van de Duitse economie.

Lees ook: Duitse verkiezingen: zo stemden onze directe buren in de grensregio

Het parlement van Noordrijn-Westfalen kiest naar verwachting de 46-jarige christendemocratische regiominister van Transport, Hendrik Wüst, tot nieuwe premier. Wüst is een jurist die opgroeide in Rhede, vlakbij de Nederlandse grens.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws