VN waarschuwen voor verder falen van klimaatbeleid

Afbeelding: ANP / ANP

De meteorologische organisatie van de Verenigde Naties (WMO) waarschuwt dat er vorig jaar weer een record aan broeikasgassen is uitgestoten en dat zo de klimaatdoelen nog verder buiten bereik raken.

De waarschuwing komt minder dan een week voor de start van de VN-klimaattop in Glasgow.

WMO-chef Petteri Taalas heeft weer een jaarlijks ‘broeikasgasbulletin’ gepresenteerd en stelt vast dat de economische crisis als gevolg van de coronamaatregelen de uitstoot niet hebben doen afnemen in 2020. De jaarlijkse stijging van de concentraties kooldioxide (CO2), methaan (CH4) en lachgas (N2O) was vorig jaar zelfs hoger dan het gemiddelde over de periode 2011-2020.

Lees ook: Miljard nodig om Limburg te beschermen tegen overstromingen beken

Het in 2015 in Parijs vastgestelde internationale doel te streven naar een maximale temperatuurstijging op aarde van 1,5 graad wordt op deze manier bij lange na niet gehaald. „We moeten onze industrie, onze energievoorziening, ons vervoer en onze hele manier van leven heroverwegen”, aldus Taalas.

VN waarschuwen voor verder falen van klimaatbeleid
Foto: ANP / ANP Graphics
Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee