De Jonge: kabinet beraadt zich op nieuwe coronamaatregelen

Hugo de Jonge.  Afbeelding: ANP/HH

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen.

Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd eerder met een advies te komen, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge na overleg met de meest betrokken bewindspersonen. Een besluit valt volgende week dinsdag, dan is er ook weer een persconferentie.

Lees ook: De Jonge: ziekenhuisopnames lopen sneller op dan verwacht

De Jonge wees erop dat de ziekenhuisopnames harder stijgen en eerder dan verwacht. Daarmee komt volgens hem ’het volgende risiconiveau in beeld en dat betekent ook dat het kabinet zich zal moeten beraden op aanvullende maatregelen.’ Het kabinet zal aan het OMT vragen de situatie van nu goed te analyseren en te adviseren tot welke maatregelen dit moet leiden.

„We zien namelijk dat we al een hoge vaccinatiegraad hebben, 87 procent van de volwassen mensen heeft zijn eerste prik al gehad, maar we zien ook, 13 procent van de mensen die niet gevaccineerd is. Als je kijkt in de ziekenhuizen is die situatie precies andersom”, zei de CDA-bewindsman na afloop van overleg met de meest betrokken ministers.

Grootste risico

Corona is hiermee ’een epidemie is geworden van niet-gevaccineerde mensen die ook elkaar onderling het meest besmetten, zelf het grootste risico lopen op besmetting, zelf het grootste risico zijn op een besmetting van anderen, zelf het grootste risico lopen op ziekenhuisopname. Als je dat op je in laat werken, zul je je daartoe moeten verhouden.”

Volgens de minister is het draagvlak gering onder mensen die gevaccineerd zijn om nog beperkingen opgelegd te krijgen. „Intussen zien we dat als we geen maatregelen nemen, de zorg wordt overlopen, dat uw operaties en de operaties van uw familieleden en andere mensen die gevaccineerd zijn mogelijkerwijs worden uitgesteld.”

Extra beperkingen

Omdat de ziekenhuizen al niet meer toekomen aan alle inhaalzorg en er geen selectie aan de poort zal plaatsvinden, zijn extra beperkingen zowat onvermijdelijk. „Makkelijke keuzes zijn er niet”, zei De Jonge, die zich voor een ’dilemma’ geplaatst ziet. „Je wil niet onnodig maatregelen opleggen die beperkend zijn in economische zin. Hoe eerlijk is het om maatregelen te nemen die de héle samenleving treffen?” Zelf heeft hij nog geen antwoord op die vraag.

Maandagmiddag werd bekend dat het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opgelopen tot bijna 800, het hoogste aantal sinds 9 juni.

Lees ook: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt tot bijna 800, 5331 positieve coronatests

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu