Tien maanden cel voor politiemol uit Beek, zijn scenario is volgens de rechtbank iets voor een film

Foto ter illustratie. © De Telegraaf

Beek -

Voormalig agent Peter K. uit Beek moet tien maanden de cel in omdat hij informatie uit het politiesysteem heeft verkocht aan een crimineel. Het scenario waarmee hij zich vrijpleit is volgens de rechtbank iets voor een film, niet voor de werkelijkheid.

Benti Banach

Voor de rechtbank staat vast dat de 55-jarige K. in 2016 in het informatiesysteem van de politie heeft gesnuffeld, daaruit informatie heeft geprint en de A4’jes in een envelop heeft gegeven aan de later veroordeelde crimineel Jeu R. Dat gebeurde op een terras aan de Maas in Berg aan de Maas, waar de twee elkaar minimaal twee keer hebben ontmoet. K. heeft 1500 euro ontvangen voor de informatie.

Vuurwapengevaarlijk

Voor ambtelijke corruptie en schending van het ambtsgeheim moet hij tien maanden de cel in. De straf valt twee maanden lager uit, omdat K. te lang op zijn berechting heeft moeten wachten. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden twaalf maanden waarvan vier voorwaardelijk geëist. De rechtbank omschrijft het delict als het faciliteren van een vuurwapengevaarlijke crimineel.

De informatie had betrekking op het burgerservicenummer, rijbewijs en een fictief politierapport van ene Antonov, die in werkelijkheid als undercoveragent bezig was met een onderzoek naar de moord op Sven Prins in Brunssum. De gegevens zijn opgevraagd met de inloggegevens van de computer van K. op het politiebureau in Stein.

Vingerafdrukken

Op de papieren staan duidelijk K.’s vingerafdrukken, evenals op de strookjes die van de velletjes waren afgeknipt en die zijn teruggevonden in een papiercontainer. De inmiddels ontslagen agent heeft de feiten altijd ontkend en beweerd dat iemand anders van zijn computer en inloggegevens gebruik heeft gemaakt.

Maar dat maakt hij op geen enkele manier niet aannemelijk, stelt de rechtbank. Het alternatief dat K. schetst is volgens de rechtbank ‘wellicht iets voor een filmscenario, maar niet voor de alledaagse werkelijkheid’.

K. is ook veroordeeld voor het verstrekken van vertrouwelijke politiegegevens aan twee vrouwelijke kennissen om bij hen in het gevlei te komen en voor het bezit van een nepwapen. De Beekenaar was twee weken geleden niet aanwezig bij de zitting, omdat hij dat volgens zijn advocaat Phil Boonen ‘psychisch niet zou trekken’. Hij lijdt aan PTSS en wacht op psychologische behandeling.

Lees: Acht maanden geëist tegen politiemol K. uit Beek

Lees ook: Politiemol Peter K.: ‘Bijna elke agent deelt wel eens informatie uit databases met anderen’

Meest gelezen

Beek

Gemeenteberichten