De favoriete dingen van acteur Joes Brauers uit Bocholtz: ‘De mijnlamp van opa Juup is mij enorm dierbaar’

Joes Brauers is nu in de bioscoop te zien in de film ‘Do Not Hesitate’. 

Joes Brauers is nu in de bioscoop te zien in de film ‘Do Not Hesitate’. © Jean-Pierre Jans

Acteur Joes Brauers uit Bocholtz is vanaf donderdag in de bioscoopfilm Do Not Hesitate te zien. De Limburger staat volgend jaar op de bühne als Erik Odekerke in Dagboek van een Herdershond. Aan L-magazine vertelt hij over zijn favoriete dingen in het leven, onder andere over de dingen die hij van opa Juup heeft geërfd.

Ronald Colée

Opa’s mijnlamp

„Ik hou van sfeerlampen die met hun warme licht niet de hele kamer, maar hoekjes uitlichten. Specifiek deze mijnlamp van opa Juup, mijn opa aan vaders kant. Onder in deze lamp hebben we een gaatje geboord en een fitting geplaatst. Deze lamp is me zo dierbaar dat ik hem bij mijn verhuizing naar Amsterdam bij mijn ouders achtergelaten heb, omdat ik niet wil dat er iets mee gebeurt.”

Opa’s mijnlamp. 

Opa’s mijnlamp. © Joes Brauers

Lucifers

„Sinds kort heb ik altijd een doosje lucifers bij me. Säkerhets tändstickor staat erop. Ik weet niet wat säkerhets betekent, maar voor mij klinkt het als zekerheid. Je kunt er vuur mee maken, nare geurtjes mee laten verdwijnen en iets filosofischer bekeken heb je met een doosje lucifers ook altijd een bron van warmte en licht op zak.”

Wegwerpcamera

„Ik heb voortdurend een wegwerpcamera op zak om dagelijkse dingetjes vast te leggen. Want in een drukke stad zet je al gauw al je filters aan om niet overprikkeld te raken, waardoor je geen oog meer hebt voor de schoonheid ervan. Ik fotografeer van alles. Een paardenbloem die op een druk kruispunt tussen de tegels groeit, maar ook mooie of interessante mensen.”

 

 © Joes Brauers

Dollarcent

„In juni ging Do Not Hesitate in première in New York. Bij thuiskomst voelde ik wat in mijn linkerschoen zitten. Het bleek een dollarcent te zijn. Hoe hij daar terechtkwam en hoe lang hij daar al zat? Geen idee, maar ik besloot hem er lekker te laten zitten. Het deed me opnieuw denken aan opa Juup die ook altijd een losse cent bij zich droeg zodat hij nooit zonder geld op zak de deur uit zou gaan.”

Mijn café/restaurant

„Op de Toneelacademie was café De Tribunal in Maastricht – buiten schooltijd – mijn tweede huis. Een oud bruin café, waar je met vrienden, stamgasten en kasteleinspaar Leo en Rianda mooie, dierbare gesprekken kon voeren. En een café waar je de schillen van gedopte pinda’s nog op de grond mag gooien omdat dat goed is voor de vloer.”

Lees ook: Joes Brauers in nieuwe speelfilm ‘Do not hesitate’ als soldaat met dank aan sportschool

Mijn winkel

„Dan kom ik opnieuw in Maastricht uit. In de boekhandel De Tribune is het lekker stil en hoewel hij niet groot is, kun je er toch uren rondlopen. Wat ook fijn is: alles wat je vraagt, hebben ze zelf gelezen of ze weten er iets van. Ik heb er onder meer de dichtbundels van Hans Lodeizen en Dimitri Verhulst gekocht.”

 

 © Joes Brauers

Mijn plek

„Ik wandel graag urenlang in de Belgische Voerstreek. Wat ik mooi vind daar, is de ongecultiveerde rauwe natuur in combinatie met de ongekozen klungeligheid van de dingen. Het heeft iets tragikomisch en eenvoudigs. Zoals op deze foto: de allesbehalve heilige tuinstoelen tegenover het Mariabeeld.”

Elke week vertelt een bekende Limburger aan L-magazine waar hij of zij van houdt in de rubriek Hier hou ik van.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Ander Nieuws