Saudi Aramco: meer investeringen nodig in olieproductie

Een raffinaderij van Saudi Aramco.  Afbeelding: Getty Images

De topman van het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco vindt dat er meer moet worden geïnvesteerd in de olieproductie omdat de productiecapaciteit in de wereld aan het dalen is.

Dat zei Amin Nasser tegen persbureau Bloomberg. Nasser is bang dat er misschien onvoldoende reservecapaciteit overblijft om aan een sterkere olievraag te kunnen voldoen.

Volgens Nasser kunnen de tekorten op de oliemarkt nog groter worden, als bijvoorbeeld weer massaal wordt gevlogen door de versoepeling van de reisbeperkingen. De olieprijzen hebben de hoogste niveaus in jaren bereikt nu de vraag naar olie sterk aantrekt door het economisch herstel van de coronacrisis en een krap aanbod. Verschillende oliebedrijven snijden in de investeringen in fossiele energie, waardoor het aanbod daalt.

Lees ook: Ondanks de hoge gasprijzen: de stoker van hout is een dief van zijn eigen portemonnee

Saudi Aramco is ’s werelds grootste olie-exporteur. Saudi-Arabië is lid van oliekartel OPEC. De OPEC is samen met bondgenoten als Rusland de olieproductie geleidelijk aan het opvoeren om zo aan de sterke vraag te kunnen voldoen. Verschillende grote oliegebruikers zoals India en Japan zouden willen dat de productie sterker wordt opgevoerd om zo de hoge prijzen tegen te gaan.

Saudi Aramco is bezig zijn eigen productie van op dit moment 12 miljoen vaten te verhogen naar 13 miljoen vaten per dag. Daarvoor investeert het bedrijf miljarden. Die uitbreiding moet in 2027 afgerond zijn.

Door ANP

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee