Bijgewerkte klimaatplannen halen doelen Parijs bij lange na niet

Afbeelding: ANP / ANP

De aangescherpte klimaatplannen die landen hebben ingediend voor de komende VN-klimaatconferentie in Glasgow zijn nog lang niet afdoende om de in Parijs afgesproken klimaatdoelen te bereiken, komt naar voren uit het jaarlijkse rapport van VN-milieuagentschap UNEP.

De bijgewerkte plannen zorgen voor slechts 7,5 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2030, waarmee de mondiale temperatuurstijging aan het einde van de eeuw nog altijd op minstens 2,7 graden zou uitkomen ten opzichte van pre-industriële tijden.

In Parijs werd in 2015 afgesproken de stijging flink onder de 2 graden te houden, en bij voorkeur onder de 1,5 graden. Om deze doelen te halen moet de uitstoot in 2030 met respectievelijk circa 30 en 55 procent zijn verlaagd.

Concreet beleid

Plannen om de uitstoot van CO2 en andere gassen naar netto nul te krijgen, kunnen de temperatuurstijging nog met een halve graad verlagen, maar alleen als ze in concreet beleid worden vertaald en ook echt worden uitgevoerd, schrijft UNEP in het zogeheten 2021 Emissions Gap Report: the heat is on.

Onderzoeker Michel den Elzen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), die meeschreef aan het rapport bevestigt nog maar eens dat de nationale bijdragen tekortschieten. Die halve graad biedt volgens het PBL hoop dat „aanvullende inspanningen nog steeds de catastrofale impact van klimaatverandering kunnen afwenden”. UNEP stelde onlangs echter al vast dat landen van plan zijn meer fossiele brandstoffen zoals kolen te winnen dan was afgesproken.

Klimaattop

De coronapandemie heeft vorig jaar gezorgd voor een daling van de mondiale CO2-uitstoot met 5,4 procent, maar dit jaar wordt het recordniveau van 2019 naar verwachting weer bijna gehaald. Slechts een vijfde van de investeringen in economisch herstel draagt bij aan vermindering van de broeikasgasuitstoot.

Lees ook: Staatssecretaris over KNMI-rapport: ‘Als we niets doen, verandert ons leven compleet’

Komende week begint de klimaattop in Glasgow, de COP26. Daar zullen landen onder druk worden gezet zich vast te leggen op extra inspanningen. De conferentie wordt gezien als de belangrijkste mogelijkheid om afspraken te maken om de doelen van Parijs alsnog te halen. „Klimaatverandering is geen probleem meer voor de toekomst. Het is nu een probleem”, aldus UNEP-hoofd Inger Andersen.

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee