Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit Plus-artikel lezen? Bekijk onze digitale abonnementen

Financiële meevaller voor inwoners Brunssum: ‘Burgers mogen ook profiteren van verbeterde financiële situatie’

Ondernemers in Brunssum hoeven geen precariorechten te betalen. Foto is ter illustratie.  © ANP

Brunssum -

Inwoners en ondernemers van de gemeente Brunssum krijgen in 2022 een financiële meevaller. Een amendement van BBB/Lijst Palmen, onder meer om inflatie op belastingen niet door te berekenen, is door de voltallige raad gesteund.

Stefan Gillissen

Naar schatting zal de inflatie volgend jaar 1,5 procent bedragen. Volgens de coalitiepartij is de financiële situatie van de gemeente ondanks de coronacrisis enigszins verbeterd. „Onze burgers mogen daar ook van profiteren.”

In 2022 wordt daarom geen inflatiecorrectie toegepast op de onroerendezaakbelasting (OZB), hondenbelasting, begrafenisrechten, reclamebelasting en marktgelden. Dat kost de gemeente rond de 100.000 euro en zal uit de algemene reserve worden gehaald.

Hoeveel het voordeel voor inwoners wordt, is nog niet bekend. Volgens fractievoorzitter Lefty Snackers van BBB/Lijst Palmen moet doorberekening nog plaatsvinden. „Maar een belofte aan de kiezer is nu ingelost.”

Lees ook: Openluchttheater Brunssum krijgt mogelijk nieuwe faciliteiten, onderzoek naar opwaarderen Vijverpark

De precariobelasting voor de middenstand vervalt ook in 2022. De gemeente loopt daarmee 22.000 euro aan inkomsten mis. Dit jaar werd al niet geheven vanwege de coronacrisis. „We hebben een meerderjarig sluitende begroting. Er is zelfs een relatief fors overschot. We mogen burgers en ondernemers tegemoetkomen.”

Ondernemers hebben nog steeds te maken met beperkingen zoals de coronapas en aangepaste sluitingstijden. „De omzet is nog niet op het niveau van voor corona en overheidssteun wordt niet meer verleend. Middenstand en horeca moeten de kans krijgen financieel gezond te worden. Heffing van precariobelasting is daarom niet gewenst.’

Lees ook