Jan Linders en Jumbo ‘kwartetten’ om winkels in Limburg en Brabant

Financieel directeur Ton van Veen van Jumbo (l.) en algemeen directeur Ferry Moolenschot van Jan Linders tekenen het akkoord over de ruil van winkels. Afbeelding: Jumbo

Mag ik van jou Weert? Dan krijg jij van mij Wanssum? De grootgrutters Jan Linders en Jumbo ‘kwartetten’ om winkels in Limburg en Noord-Brabant.

Om strategische redenen hebben de ketens hun oog laten vallen op locaties van de concurrent. Jan Linders uit Nieuw Bergen afficheert zich als ‘supermarkt van het zuiden’. Alle vestigingen, op die in Arnhem en Wageningen na, liggen onder de grote rivieren. Het is de bedoeling om een sterke positie in het zuiden te houden, maar het verzorgingsgebied wel een beetje op te schuiven naar het noorden.

In dat streven past de overname van de Jumbo-winkels in Vlijmen en Drunen, vlakbij Den Bosch. Daarnaast neemt Jan Linders ook een filiaal van Jumbo in Wanssum over. Als tegenprestatie krijgt Jumbo de supermarkten van Jan Linders in Weert en Nederweert. De switch van formules vindt uiterlijk medio volgend jaar plaats. In Nederweert (Burgemeester Hobusstraat) wordt een nieuwe winkel gebouwd. De opening is ook midden volgend jaar voorzien.

Nederweert

De werknemers gaan over naar de nieuwe eigenaar, behalve bij de vestiging in Nederweert. Het personeel van de huidige Jan Linders wordt herplaatst bij andere filialen van deze keten in de buurt. Waarom voor deze oplossing is gekozen, kan een woordvoerster van Jan Linders niet zeggen.

Jumbo had interesse in de winkels van Jan Linders omdat ze daardoor een betere spreiding van de formule in Limburg kan realiseren. Roel Heerschap, eigenaar van de Jumbo-supermarkt in Heel, gaat de nieuwe winkels van Jumbo in Weert (Molenakkerplein) en Nederweert uitbaten. Daarnaast wordt Heerschap vanaf volgende week eigenaar van de Jumbo aan het Collegeplein in Weert.

Geert Benders

Jumbo heeft tevens een akkoord bereikt met supermarkteigenaar Geert Benders uit Venlo over een nieuw winkelconcept in het centrum van Blerick. De zaak opent naar verwachting midden 2023 haar deuren. Benders bouwde twee Plus-supermarkten in Venlo eerder om naar Jumbo’s. Ook ging hij samenwerken met Jumbo en La Place om zijn vershal Beej Benders te versterken. Als de nieuwe winkel in Blerick is opgeleverd, wil Jumbo zijn winkel aan de Wieënpassage in Blerick overdoen aan Jan Linders.

De Autoriteit Consument & Markt, die erop toeziet dat bedrijven eerlijke concurreren, moet de transacties nog goedkeuren. Jumbo telt 700 winkels in het hele land, Jan Linders heeft er in 62 in het zuiden.

Door Peter Heesen

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu