Corona stuwt ziekteverzuim fors omhoog: ‘Zeer zorgelijke ontwikkeling’

Het ziekteverzuim in Nederland is door de pandemie ‘zorgwekkend’ toegenomen.  Afbeelding: ANP/HH

Werknemers gaan nog zwaar gebukt onder de coronacrisis. Het aantal ziekmeldingen is tussen september en half oktober met maar liefst 60 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in het pre-coronajaar 2019. „Een zeer zorgelijke ontwikkeling, en we staan pas aan het begin”, vreest René Voets, directeur Bedrijven bij verzekeraar Interpolis.

Interpolis, dat deze verzuimcijfers maandelijks bijhoudt, ziet dat in de coronacrisis de duur van verzuim blijft toenemen: 5 procent ten opzichte van 2020, en zelfs 10 procent vergeleken met 2019.

Griep

Volgens Voets melden mensen zich ziek met zowel fysieke als mentale klachten. „Het vele thuiswerken breekt mensen op, psychisch maar ook lichamelijk: niet iedereen heeft thuis een goede stoel, en sommige mensen hebben in het geheel geen gezonde werkplek. Naast corona zie je ook dat de ‘normale’ griep weer rondgaat.”

Het ziekteverzuim wordt nog eens extra versterkt door de enorme personeelstekorten bij bedrijven, blijkt uit de maandelijkse Bedrijvenmonitor van Interpolis. „Collega’s die er nog wel zijn, moeten harder lopen om taken over te nemen; dat is een enorme druk en dat is gewoonweg niet meer vol te houden. Dat zien we niet alleen in de zorg, maar over de hele linie. En dit is pas het begin ben ik bang, ik maak mij daar ernstig zorgen over.”

Thuiswerken

Optimistisch voor de komende periode is Voets dus niet, zeker nu de besmettingen weer oplopen en mensen worden opgeroepen vooral thuis te werken. Uiteindelijk gaat dit hoge ziekteverzuim flink drukken op de resultaten van bedrijven, verwacht hij. „Bedrijven trekken er hard aan om voldoende omzet te maken, maar met een enorm tekort aan personeel én veel langdurig zieke werknemers gaat dit de komende tijd nog heel moeilijk worden. Bovendien kost ziekteverzuim de werkgever ook veel geld.”

Lees ook: CNV-onderzoek: werkstress hoger dan eerste helft 2021

Nu bestaan er voor bedrijven allerlei protocollen hoe om te gaan met stijgend ziekteverzuim, maar die zijn niet geschreven op een coronacrisis. „We blijven werkgevers ook op het hart drukken om dit wel aandacht te blijven geven en de toekomst van het bedrijf veilig te stellen. Er bestaan veel tools om werknemers te helpen die er mentaal doorheen zitten of bij te staan met hun reïntegratie. Blijf dus ook investeren in die gezonde thuiswerkplek. Niet alleen in een goede stoel, maar stimuleer mensen ook om even achter die laptop vandaan te komen. Dus niet dat koffiezetapparaat op je bureau zetten omdat dit lekker makkelijk is.”

Door Dave Krajenbrink

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu