Nederland steunt in Glasgow toch verklaring einde fossiele steun

Afbeelding: ANP

Nederland tekent toch de verklaring waarin tal van grote landen en instellingen beloven een einde te maken aan overheidssteun aan fossiele brandstofprojecten in andere landen.

Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: Klimaattop week onderweg: koersen op 1,8 graden warmer in 2100

Maandag zal hierover een brief aan de Tweede Kamer volgen. Eerst zei het demissionaire kabinet nog de keuze hierover aan het nieuwe kabinet te laten.

De verklaring kwam tot stand in Glasgow, waar wereldleiders bijeen zijn voor een belangrijke klimaattop. Daar is ook een Nederlandse afvaardiging.

Via zogeheten exportkredietverzekeringen helpt de overheid bedrijven die meewerken aan fossiele projecten in het buitenland. Deze overheidsverzekeringen bestaan omdat grote projecten in andere landen vaak niet via commerciële bedrijven te verzekeren zijn. De overheid springt dan bij.

Verzekering van 900 miljoen

De verzekerde bedragen kunnen oplopen tot honderden miljoenen euro’s per project. Nederland helpt bijvoorbeeld maritiem dienstverlener Van Oord, die meewerkt aan een groot aardgasproject in Mozambique, door het bedrijf voor 900 miljoen euro te verzekeren. Dat gebeurt via de organisatie Atradius DSB, die door het ministerie van Financiën wordt aangestuurd.

Via de overheidsverzekeringen worden vervuilende gas- en olieprojecten indirect gesteund, terwijl het gebruik van deze fossiele brandstoffen juist moet worden afgebouwd om de klimaatdoelen te halen.

Landen die de verklaring steunen, beloven hun steun aan nieuwe internationale projecten met deze fossiele brandstoffen (gas, olie en steenkool) eind 2022 te zullen staken, „beperkte uitzonderingen” daargelaten. Investeringen en garanties mogen in ieder geval het halen van de klimaatdoelen niet belemmeren.

Links bejubelt draai kabinet over verklaring fossiele steun

Linkse partijen juichen het besluit van het kabinet toe om vanaf eind volgend jaar af te zien van overheidssteun aan fossiele brandstofprojecten in andere landen. Het demissionaire kabinet wilde dit besluit eigenlijk laten aan een nieuwe regering.

„Dit standpunt was natuurlijk ook volstrekt onhoudbaar, maar toch: dit is goed nieuws”, zegt PvdA’er Joris Thijssen. Hij complimenteert verantwoordelijk staatssecretaris Dilan Yesilgöz: „Well done”, vindt de sociaaldemocraat.

De beslissing van het kabinet is volgens Raoul Boucke (D66) „de enige goede keuze voor onze schone toekomst en voor onze economie.” Op Twitter schrijft het Kamerlid: „We willen, moeten, vooroplopen. En investeren in de toekomst in plaats van in fossiele technieken en brandstoffen van de vorige eeuw.”

Esther Ouwehand, leider van de Partij voor de Dieren, schrijft de draai toe aan de klimaatdemonstratie die zaterdag in Amsterdam werd gehouden. „Hoppa! Een groot succes van de #Klimaatmars”, zegt zij. „Kabinet zwicht onder druk van de tienduizenden demonstranten Nederland eist klimaatactie, en wel nú!” Ook GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee noemt het besluit „hét bewijs dat samen klimaatactievoeren helpt”.

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee