Doe je hart en vaten een plezier en maak deze zalmpaté (ook goed voor de lekkere trek)

Een smeuïge vispaté van warmgerookte zalm.  Afbeelding: Studio Philippi

Vette vissoorten zijn goed voor de gezondheid, maar zijn vooral ook extra vol van smaak. Met weinig moeite maak je er een heerlijke vispaté mee.

Ik eet graag vis, en dan met name de vettere vissoorten. Sardines, makreel, forel, haring en natuurlijk zalm. Deze vette vissoorten bevatten minstens 5 procent vet, waarvan een hoog gehalte aan omega 3-vetzuren die heel goed schijnen te zijn voor je gezondheid. Voor hart en bloedvaten, en tevens hebben ze een gunstig effect op de bloeddruk.

In 100 gram vette vis zit meer dan zeven keer de dagelijks aanbevolen hoeveelheid gezonde visvetzuren. Dat maakt meer dan een keer per week vette vis niet nodig. Ik eet vette vis vooral graag vanwege de extra volle smaak. Dat maakt de vis ook makkelijk te combineren met andere ingrediënten, zonder veel aan smaak in te boeten.

De basis van deze zalmpaté is warmgerookte zalm. De zalm is, zoals de naam al zegt, in hogere temperatuur gerookt. De gerookte zalm die we vooral kennen, is koud gerookt. Hierbij komt de temperatuur niet hoger dan 25 ºC. Bij warm roken bereikt de temperatuur in de rookkast of rookoven zeker zo’n 75 ºC. De vis wordt niet alleen gerookt, maar ook gegaard. Warmgerookte zalm is verkrijgbaar bij de visboer en in veel supermarkten. Een dankbaar ingrediënt in pasta’s, salades en voor een feestelijk hapje.

Warmgerookte zalmpaté met cornichons en desemtoast

bereiden: 20 minuten

oven: 12-15 minuten

voorgerecht

Ingrediënten

voor 4-6 personen

8-12 sneetjes desembrood van 1-2 mm dikte

250 gram warmgerookte zalmfilet

75 gram verse roomkaas naturel

sap en rasp van 1 limoen

1-2 takjes dille

cornichons, voor erbij

- bakplaat, staafmixer met hakmolen

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 160 ºC. Leg de sneetjes brood op de bakplaat en rooster ze in de voorverwarmde oven in 12-15 minuten krokant, zonder te kleuren.

Verwijder het vel van de zalmfilet en verdeel in stukken. Pureer in de hakmolen van de staafmixer de zalm met de roomkaas en 1 eetlepel limoensap glad.

Hak de dille fijn. Meng de limoenrasp en de dille door de zalmpaté en breng op smaak met extra limoensap en peper. Afgedekt in de koelkast kan de zalmpaté 2-3 dagen worden bewaard. Serveer de zalmpaté met cornichons en de desemtoast.

Cornichons zijn mini-augurken en komen uit de komkommerfamilie. Ze zijn ingelegd in een zure of zoetzure marinade van azijn, specerijen en kruiden. Cornichons zijn lekker bij paté, steak tartare en op een borrelplank. Of hak ze met wat sjalot, kappertjes, peterselie, dragon en/of bieslook fijn en meng door mayonaise voor een snelle remouladesaus. Remouladesaus combineert ook goed bij zalmpaté.

Lees ook: Crostata: de taart der Italiaanse taarten

Feta-dillecrème

Pureer voor een vegetarisch borrelhapje in de hakmolen van je staafmixer 150 gram grof verkruimelde feta met 2 eetlepels Griekse yoghurt tot een gladde, smeerbare crème. Hak 2 takjes dille fijn en schep met peper naar smaak door de fetacrème. Serveer met toast en olijven. Voeg extra yoghurt toe, om groenten en grissini te dippen in een dunnere fetacrème.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur van diverse bestsellers. Meerdere kookboeken zijn ook vertaald en in het buitenland verschenen. Studio Philippi werkt voor tijdschriften, supermarkten, foodproducenten en organisaties waar gezond eten een belangrijke rol speelt. www.jannekephilippi.nl

Door Janneke Philippi

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu