Grindboeren willen weer ‘helpen’ tegen overstromingen

Roermond
Peter Bruijns

De grindboeren en andere opgravers van delfstoffen bieden hun diensten weer aan om Limburg te beschermen tegen overstromingen.

Na de overstromingen van 1993 en 1995 hebben die winningsbedrijven veel zand en grind uit de Maas gehaald en tegelijkertijd de rivier verruimd. Daardoor hebben de inwoners langs de Maas afgelopen zomer droge voeten gehouden. Nu bieden de grindboeren aan om ook bij de recent wel zwaar getroffen gebieden hun graafmachines in te zetten. De winning van delfstoffen is lucratief voor de grind- en zandbedrijven: de behoefte aan bouwgrondstoffen is momenteel enorm. Tegelijk kunnen ze met hun graafmachines hoogwaterbuffers of nieuwe natuurgebieden aanleggen.

Directeur van de LWV Huub Narinx voegt toe: „Maar ook de winning van de delfstoffen helpt de Limburgers. Die één miljoen woningen bouwen zichzelf niet.’’ Specifiek aan de Maas wordt een goede samenstelling zand en grind gewonnen die gebruikt wordt bij het vervaardigen van beton. Dit is noodzakelijk voor de bouw van gebouwen en wegen.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws