Helft Venrayse straatverlichting al overgeschakeld op LED

Afbeelding: ING Image

Bijna de helft van de Venrayse straatverlichting is inmiddels overgeschakeld op LED. Dat is ruim meer dan de landelijke 25 tot 30 procent.

Volgens wethouder Cor Vervoort blijft het daar niet bij: „De komende jaren houden we de focus op meer LED, verdere energiebesparing en op circulariteit”. De gemeenteraad neemt op 14 december een besluit over het beleidsplan.

Sinds 2017 zijn in de gemeente Venray 3500 armaturen vervangen of aangepast. De dorpen Vredepeel en Veulen, de wijken Antoniusveld en Vlakwater, de omgeving Molenklef en de industriegebieden Smakterheide en Keizersveld zijn bijna volledig voorzien van LED. Dit type lamp gebruikt minder stroom en gaat veel langer mee dan conventionele lampen. Vervoort: „We besparen hiermee energie en de kosten van onderhoud zijn lager. Als gemeente willen we het goede voorbeeld geven. Bovendien is minder energie gebruiken en langer met onze spullen doen niet alleen goed voor de wereld, maar ook voor onze eigen portemonnee”.

Dimmers

De afgelopen jaren is ook gekeken hoe een energiebesparing te behalen valt op momenten dat er weinig of geen vraag is naar verlichting. Daarom worden alle armaturen voorzien van dimmers zodat het energieverbruik ’s nachts minder is. Op andere plaatsen is zogenaamde dynamische verlichting toegepast. Onder andere op het fietspad tussen Wanssum en Geijsteren. Daar brandt met behulp van sensoren alleen licht als er een fietser passeert.

Met het nieuwe beleidsplan wil Venray de reeds in 2017 ingeslagen weg voortzetten en daarmee de doelen uit het energieakkoord behalen: 20% energiebesparing in 2020 en 50% in 2030 ten opzichte van 2013

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu

Gemeenteberichten