LIVE | Wat gaat Nicky’s vader zeggen over Jos Brech?

Woensdagochtend start de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep van Jos Brech (59) uit Simpelveld in de zaak rond de dood van Nicky Verstappen (11) in 1998. Het gerechtshof zal daarbij onder meer proberen Brech te verhoren. Aan het einde van de zittingsdag komt Nicky’s vader met een slachtofferverklaring.

Volg de ontwikkelingen in deze rechtszaak vanaf 09.00 op de voet via ons liveblog onderaan dit bericht.

Het is voor het eerst dat Peetje Verstappen de mogelijkheid gebruikt om een slachtofferverklaring af te leggen. In de rechtbank in Maastricht waren het Nicky’s moeder, zus en tante die zich tot de verdachtte richtten.

Hoe laat Peetje precies aan het woord komt, is afhankelijk van de verloop van de rest van de dag bij het hof. Dat zal in eerste instantie het dossier bespreken en proberen om verdachte Brech te verhoren. Of die antwoord gaat geven op vragen van het hof, is onduidelijk. In de rechtbank en tijdens eerdere pro-formazittingen bij het hof was de verdachte niet erg spraakzaam. Hij beroept zich voornamelijk op zijn zwijgrecht.

Fabelen

Brech werd vorig jaar tot twaalf jaar cel veroordeeld voor ontvoering en misbruik van Nicky Verstappen, met de dood tot gevolg. Daar kwam nog een half jaar cel bovenop wegens het bezit van kinderporno. De rechtbank in Roermond verwees Brechs verklaring dat hij de jongen had gevonden toen die al dood was, vorig jaar naar het rijk der fabelen.

Lees ook: Gaat Jos Brech spreken, speelt hij nu wel de troefkaart van de kluisverklaring? Dat is de grote vraag in de zaak-Nicky

Zowel Brech als Justitie ging in hoger beroep tegen de uitspraak. Voor dat beroep zijn deze maand vijf dagen uitgetrokken. Vandaag is de eerste dag.

Bekentenissen

Tijdens de inhoudelijke behandeling moet ook duidelijk worden hoeveel waarde Justitie hecht aan de verklaring van medegevangene Bekir E. die beweert dat Brech in gesprekken met hem tot vier keer toe bekentenissen over de dood van Nicky heeft afgelegd. E. zit zelf vast voor de moord op de 16-jarige Hümeyra in Rotterdam.

Lees ook: Jos Brech is de knuffelpedo van de afdeling: medegedetineerde doet boekje open over celleven Brech

Jos Brech kwam in 2018 in beeld als verdachte nadat zijn DNA overeen bleek te komen met DNA dat op met name de onderbroek van Nicky is gevonden. De 11-jarige jongen uit Heibloem verdween in augustus 1998 tijdens jeugdkamp op de Brunssummerheide en werd een dag later dood teruggevonden in een dennenbosje niet ver van het kamp. Een definitieve doodsoorzaak is nooit vastgesteld. De rechtbank kon Brech niet veroordelen voor het doden van Nicky, maar hield hem wel verantwoordelijk. „Zonder u had Nicky nog geleefd”, stelden de rechters in hun vonnis.

Door Paul Bots en Claire van Dyck

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu

Gemeenteberichten