Limburgse woning werd volgens analysebureau dagelijks 165 euro duurder

Afbeelding: ANP

Nederlandse huizenbezitters zijn er in het derde kwartaal gemiddeld 313 euro per dag op vooruitgegaan, althans op papier. Een woning in Limburg steeg het minst in waarde, met een dagelijkse opwaardering van 165 euro.

Volgens de onderzoekers van analysebureau Calcasa was de prijsstijging voor woningen in Nederland nooit eerder zo groot.

Eind september kostte een huis volgens Calcasa gemiddeld 417.000 euro, 28.500 euro meer in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De verschillen tussen provincies zijn groot. Utrechtse huizen stegen dagelijks met 505 euro in prijs, waarmee deze provincie koploper is. Noord-Hollandse woningen werden per dag 462 euro duurder. Limburg is hekkensluiter met een plus van ‘slechts’ 165 euro per dag, blijkt uit de cijfers.

Op gemeenteniveau dikte het vermogen van woningeigenaren in Blaricum, Bloemendaal en Laren het snelst aan. Hier ging het om prijsstijgingen van ruim 800 euro per dag, berekende Calcasa. In de vier grote steden werden huiseigenaren in Utrecht het rijkst.

Lees ook: Makelaar: ‘Biedlogboek maakt geen einde aan misstanden bij verkoop woning’

Huizenprijzen stijgen almaar sneller. Dat wordt onder andere toegeschreven aan een tekort aan woningen in Nederland. Daarnaast duwen de historisch lage rentes de waarde van woningen verder omhoog. Die zorgen er aan de ene kant voor dat huizenkopers hogere hypotheken kunnen afsluiten. Aan de andere kant zoeken beleggers steeds meer hun heil in woningen als investering om aan rendement te komen, omdat bijvoorbeeld obligaties niet veel meer opleveren.

Brunssum

Calcasa wijst ook op de abnormale prijsstijgingen van huizen in Nederland. Voor 2020 was de gemiddelde landelijke stijging van woningprijzen nooit hoger dan 100 euro per dag. In het afgelopen kwartaal stegen ook woningen in het Groningse Pekela en in Brunssum met meer dan 120 euro per dag in waarde, ongekend voor die plaatsen, zegt Calcasa.

Er zijn ook waarschuwingen voor oververhitting. Vorige week signaleerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) nog dat starters op de woningmarkt steeds grotere risico’s nemen om toch een huis te kunnen kopen, bijvoorbeeld door hoge schulden aan te gaan en geen financieringsvoorbehoud af te spreken. Dat maakt de Nederlandse economie volgens de toezichthouder gevoelig voor een plotselinge ommekeer in het sentiment, bijvoorbeeld als de rentes wel weer gaan stijgen wat de huizenprijzen drukt.

Door onze verslaggevers

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu