Twintig jaar cel geëist tegen Jos Brech voor misbruiken en doden Nicky Verstappen

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep twintig jaar cel geëist tegen Jos Brech (59) uit Simpelveld, voor het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen. De strafeis valt hoger uit dan vorig jaar bij de rechtbank in Maastricht omdat de advocaten-generaal Brech nu wèl volledig toerekeningsvatbaar achten.

Volgens het OM is de combinatie van de gevonden DNA-sporen en de interpretatie daarvan, voldoende bewijs voor de schuld van Brech. Nicky (11) werd in augustus 1998 dood gevonden op de hei, niet ver van het jeugdkamp waarvan hij daags ervoor was verdwenen. De verklaring van Brech dat Nicky al dood was toen hij hem vond, acht het OM niet geloofwaardig. Zijn gedrag - het niet melden van die vondst, zijn vlucht naar Spanje toen het DNA-onderzoek liep, het lange zwijgen ook na zijn aanhouding - past volgens het OM meer bij iemand die schuldig is dan bij iemand die niet schuldig is.

Lees ook: Advocaat-generaal toont veelbesproken kluisverklaring Jos Brech: ‘Daar is ‘ie dan eindelijk’

De rechtbank in Maastricht veroordeelde Brech eerder tot 12,5 jaar cel voor het ontvoeren en misbruiken van Nicky, met de dood tot gevolg en bezit van kinderporno. Bewijs voor opzettelijk doden ontbrak, daarom sprak de rechtbank hem daar van vrij. Volgens het OM zit die voorwaardelijke opzet in de kans die Brech heeft aanvaard dat Nicky kon sterven door het in bedwang houden van Nicky terwijl hij hem misbruikte. Hoewel een doodsoorzaak nooit is vastgesteld, gaat het OM er vanuit dat Nicky door verstikking om het leven is gekomen. Het is de enige overgebleven mogelijkheid, na het uitsluiten van andere doodsoorzaken door onderzoeken, en het hoeft geen sporen na te laten, zeiden de advocaten-generaal maandag bij het hof in Den Bosch in een ruim zeven uur durend requisitoir.

Luister hier naar onze podcast ‘Het verhaal van Nicky Verstappen’:

Het OM verwijt Brech zijn lange zwijgen. „Terwijl hij wist dat de dierbaren van Nicky op zoek waren naar antwoorden, maakte hij ook na zijn aanhouding twee jaar gebruik van het zwijgrecht terwijl hij de indruk wekte dat hij meer kon verklaren. Aan de houding is ook in hoger beroep niet wezenlijk iets veranderd. Zijn houding zorgt voor extra leed.”

Lees ook: ‘Nicky is een jongetje, een zoon, broertje en vriendje’

Gerard Sta besloot het requisitoir van ruim acht uur met memoreren dat geen enkele straf recht doet aan het leed van de nabestaanden, zoals vader Peetje Verstappen vorige week in zijn slachtofferverklaring al zei. „In augustus 1998 verloren Berthie, Peetje en Femke Verstappen hun allerliefste Nick. Nooit meer zijn stem horen, elkaar in de ogen kijken, knuffelen. Nooit meer aan de kantlijn van het voetbal, een kus voor het slapen gaan. Nooit meer tot de man en terug, en oneindig veel verder.”

Het is nog niet bekend wanneer het hof uitspraak doet.

Door Claire van Dyck

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu

Gemeenteberichten