Jong Oranje na ruime zege op Gibraltar aan kop in EK-kwalificatie

Joshua Zirkzee scoorde maandag tweemaal namens Jong Oranje tegen de leeftijdsgenoten van Gibraltar. © ANP

Jong Oranje heeft de leiding genomen in groep 5 van de kwalificatie voor het Europees kampioenschap van 2023 in Georgië en Roemenië. Het elftal van bondscoach Erwin van de Looi dankt de koppositie aan een ruime zege bij Gibraltar: 0-7.

redactie

Halverwege de kwalificatie heeft Oranje dertien punten uit vijf duels. Jong Zwitserland staat ook op dertien punten na vijf wedstrijden, maar het doelsaldo van de Nederlandse beloften is beter: +17 om +12.

Jong Oranje opende maandag na ruim een kwartier spelen de score. Crysencio Summerville rondde af na voorbereidend werk van Joshua Zirkzee. Voor de aanvaller van Leeds United betekende het zijn eerste treffer voor Jong Oranje. Ki-Jana Hoever maakte in de twintigste minuut vanuit de rebound de 0-2, maar bij die twee doelpunten bleef het voor rust.

In de tweede helft liep de ploeg van Van de Looi alsnog snel weg. Aanvallers Brian Brobbey en Zirkzee (twee keer) scoorden in het eerste kwartier na de pauze. Jurgen Ekkelenkamp en invaller Daishawn Redan troffen daarna ook nog doel.

Jong Oranje vervolgt de kwalificatie in maart, met eerst een uitwedstrijd tegen Bulgarije en daarna een thuisduel met Zwitserland. De groepswinnaars van de negen poules en de beste nummer 2 kwalificeren zich rechtstreeks voor het EK, dat over anderhalf jaar in Georgië en Roemenië is. De acht andere nummers 2 strijden in de play-offs om de overige vier tickets.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws