Sterke groei particuliere beveiligers, ook in Limburg: niet iedereen is er blij mee

Afbeelding: Getty Images

Het aantal particuliere beveiligers dat als zzp’er werkt, is sterk gegroeid. In Limburg was de stijging 25 procent. Belangenverenigingen reageren verdeeld op de ontwikkeling.

Dat blijkt uit inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel (KVK). Volgens de KVK groeit het aantal ondernemingen in de particuliere beveiliging al jaren en vooral bij zzp’ers.

Op 1 november waren 5026 zzp’ers ingeschreven als beveiliger, bijna 2000 meer dan op 1 januari 2019. In Limburg nam het aantal zzp’ers in de sector in dezelfde periode met een kwart toe tot 135. Daartegenover staat dat het aantal mkb-ondernemingen in de sector in Limburg met slechts drie toenam tot 75.

Arbeidskrachten hard nodig

Directeur Leon Vincken van brancheorganisatie Vereniging Beveiligingsorganisaties Nederland VBe NL vindt de stijging van het aantal zzp’ers goed nieuws. „We kunnen in ons veiligheidsdomein alle inzet van arbeidskrachten gebruiken de komende jaren. De vergrijzing en de concurrentie met andere sectoren is groot. Bovendien groeien veel zzp’ers door naar ondernemers met personeel. Tegelijkertijd waken we ook voor een level playing field door afspraken te maken over een minimum tarief in onze cao.”

Geen positieve ontwikkeling

De Nederlandse Veiligheidsbranche denkt dat de sterke toename van het aantal zzp’ers juist negatief kan uitpakken voor de veiligheid. Voorzitter Ard van der Steur: „Zzp’ers kunnen vaak op geen enkele manier verplicht worden kennis en vaardigheden op peil te houden. Bovendien kan een groot aantal zzp’ers, bijvoorbeeld tijdens een evenement, zorgen voor onduidelijkheid over de aanpak van de beveiliging. Voor je het weet, ontstaat een situatie waarin niemand eindverantwoordelijk is.”

Door WijLimburg Marc van de Ven

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu