Limburgs mbo wil chronisch tekort aan vakmensen gezamenlijk aanpakken

Afbeelding: Jonathan Vos

Bouw, zorg, horeca, logistiek, kinderopvang, techniek: al deze sectoren schreeuwen om personeel. Met de Vakmanschapsagenda mbo Limburg 2030 willen de Limburgse mbo-instellingen het tekort aanpakken. Samenwerking is daarbij het sleutelwoord.

Het is vrijwel dagelijks nieuws: de krapte op de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures stijgt, het aantal potentiële kandidaten om die te vervullen neemt af. De nood is hoog. Zeker in Limburg, waar vergrijzing en ontgroening het probleem vergroten. Reden voor Gilde opleidingen, VISTA college en Yuverta om de handen ineen te slaan en te komen met een Vakmanschapsagenda mbo Limburg 2030.

Geen vieze handen meer

„Het probleem wordt met de dag groter”, zegt Erik Boskamp van VISTA college, woordvoerder namens de drie mbo’s. „De instroom in het mbo neemt af. Enerzijds omdat er minder jongeren zijn, anderzijds omdat de meeste jeugd tegenwoordig naar havo en vwo gaat en daarna voor het hoger onderwijs kiest.” Ook het imago van het mbo speelt een rol, zegt hij. „Soms denken mensen nog dat je vies werk krijgt als je het mbo-diploma op zak hebt, maar mbo’ers werken met de modernste apparaten en schoonste technieken.”

Intensieve samenwerking nodig

Er is dus verandering nodig. Volgens de mbo’s is die alleen te bewerkstelligen door een intensieve samenwerking. Onderling, met andere onderwijsinstellingen, met de overheid en met het bedrijfsleven. Boskamp: „Het mbo moet duurzaam en relevant zijn voor de arbeidsmarkt. Dat wil zeggen dat we samen met bedrijven trajecten ontwikkelen voor de banen van nu en de toekomst. Ook willen we opleiden op de werkvloer, met medewerkers van het bedrijf als docent, en komen met korte trajecten. Dat maakt het onderwijs aantrekkelijker, bovendien zijn studenten dan snel inzetbaar. Tot slot is het belangrijk dat medewerkers zich een leven lang ontwikkelen, zodat ze aantrekkelijk blijven voor werkgever en arbeidsmarkt. Als mbo brengen we daarvoor een gezamenlijke aanbod op de markt.”

Kweekburgers

Vrijdag lichten de mbo’s hun agenda toe aan in de Statencommissie van Provinciale Staten. Ze gaan de provincie concreet vragen om het belang van vakmensen te onderkennen en het mbo te ondersteunen en faciliteren bij de plannen. „De focus ligt vaak op de kenniseconomie, ook in Limburg”, stelt Boskamp. „Maar de vakmanschapseconomie is minstens zo belangrijk, ook in de energie-, klimaat- en gezondheidstransities waarin we zitten. Want wie plaatst de zonnepanelen, wie produceert straks de kweekburger en wie begeleidt de Limburger bij zijn vitaliteitsprogramma? Juist, de vakman, actueel opgeleid in het mbo.”

Door WijLimburg Marc van de Ven

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu