Plasmalab Brightlands Chemelot Campus essentieel voor duurzame toekomst

Prof. dr. Gerard van Rooij , Arnold Stokking, Bert Kip, Prof. Thomas Cleij 

Prof. dr. Gerard van Rooij , Arnold Stokking, Bert Kip, Prof. Thomas Cleij © Brightsite

Maastricht -

Donderdag is het Brightsite Plasmalab op Brightlands Chemelot Campus geopend. In dit lab werken onderzoekers van Universiteit Maastricht en haar Brightsite partners samen om de bestaande plasmatechnologie te optimaliseren en nieuwe plasmaprocessen te ontwikkelen.

Redactie WijLimburg

De oprichting van het Brightsite Plasmalab is volgens betrokken partijen een grote stap naar duurzame, efficiënte industriële toepassingen van plasmatechnologie binnen de chemische industrie. Het Brightsite Plasmalab is een initiatief van Brightsite, Universiteit Maastricht (UM) en Brightlands Chemelot Campus. Het plasmalab wordt de plek waar Brightsite partners UM, TNO en Sitech Services, samen met studenten en bedrijfsleven, bestaande plasmatechnologie optimaliseren en nieuwe plasmaprocessen ontwikkelen, die toepasbaar en schaalbaar zijn voor de chemische industrie.

Gamechanger

Een groot deel van de processen en installaties in de chemische industrie moet in 2050 aangedreven worden door duurzame elektriciteit, om zo de CO2 uitstoot aanzienlijk te verminderen of zelfs tot nul te reduceren. Plasma wordt ook wel de vierde aggregatietoestand genoemd, naast vast, vloeibaar en gas. De plasmatechnologie is een veelbelovende optie om bestaande chemische processen duurzaam te maken. Het vervangt aardgas als energiebron voor chemische processen door middel van elektrificatie en is daarom een zeer belangrijke route voor het behalen van de klimaatdoelen. Hoge temperatuurverhitting met aardgas wordt vervangen door een groene, elektrische plasmavlam, waarbij CO2-vrij waterstof wordt gemaakt.

Waterstof is een belangrijke groene energiebron voor de kunstmestproductie. Naast waterstof ontstaan in dit proces groene grondstoffen die ingezet kunnen worden bij de productie van kunststoffen. In het Brightsite Plasmalab gaat een nieuwe generatie onderzoekers en engineers aan de slag met geavanceerde apparatuur om demonstrators te ontwerpen en te bouwen voor deze nieuwe duurzame processen.

Grote toekomst

Arnold Stokking, managing director Brightsite: ,,Plasmatechnologie heeft een grote toekomst binnen de chemische industrie. Het is wat ons betreft dé nieuwe procestechnologie gebaseerd op groene elektriciteit om moleculen te splitsen en opnieuw te formeren. Daarmee zal deze technologie een grote rol spelen in de duurzaamheidstransitie van de chemie.” Prof. dr. Gerard van Rooij, hoofd van het Brightsite Plasmalab en hoogleraar Plasmachemie Universiteit Maastricht: ,,Door de mogelijkheden van plasma in ons nieuwe lab te combineren met innovatieve state-of-the-art technologieën en daarnaast fundamenteel onderzoek uit te voeren, verwachten we belangrijke doorbraken in duurzaamheid te realiseren.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws