Hubert Bruls: als alles zo blijft koersen we af op lockdown hele winter

Afbeelding: ANP/HH

Als mensen de huidige coronamaatregelen niet beter gaan naleven en het aantal besmettingen deze week niet fundamenteel daalt, koersen we af op een lockdown die de hele winter gaat duren. Dat zei voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Bruls zegt teleurgesteld te zijn in hoe slecht de huidige maatregelen worden nageleefd. Hij gaf aan wel te geloven in de strategie „niet gelijk op alles maar weer sluiten te gaan zitten. Maar als je kijkt naar de laatste nalevingscijfers, ben ik daar ook teleurgesteld over.”

Volgens Bruls wordt deze week heel spannend. „Als dat niet fundamenteel verandert in combinatie met een echte daling van het aantal besmettingen, dan koersen wij af op een lockdown die echt de hele winter gaat duren.”

Lees ook: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen met bijna 100 toegenomen: hoogste aantal sinds half mei

Ook Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam uit Steyl, was zondag bij Buitenhof. Volgens haar hebben de huidige coronamaatregelen vooralsnog geen effect. „Het is duidelijk dat het aantal nieuwe coronagevallen omlaag moet, maar we zien die kentering nog niet. De effecten van die maatregelen zouden zeker deze week zichtbaar moeten worden”, zegt Koopmans. „Het is duidelijk dat als het in deze lijn doorgaat, de zorg dat niet aankan”, vervolgt ze. Volgens de viroloog zouden complete lockdowns komende winter niet nodig zijn als de huidige maatregelen nageleefd worden.

Door ANP

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu