De Jonge: nog heel ver verwijderd van code zwart in ziekenhuizen

 

 © ANP

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zijn we nog „heel ver vandaan” van code zwart in de ziekenhuizen. Hij ziet de uitspraken van de ziekenhuizen hierover vooral als een „uiting van zorg”.

Redactie

De beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) waarschuwde maandag nog voor code zwart. In dit scenario hebben ziekenhuizen geen bedden meer over en moet er tot „niet-medische selectie” worden overgegaan wie nog wordt opgenomen.

Lees ook: Vereniging verpleegkundigen: code zwart duurt niet lang meer

De Jonge wees erop dat er 450 tot 460 bedden op de ic’s zijn bezet met coronapatiënten. Met andere niet-corona patiënten erbij geteld, liggen er momenteel bijna 900 mensen op de ic’s. Het aantal beschikbare bedden wordt nu opgeschaald naar 1150 en kan in een latere fase nog naar 1350 bedden gaan, zei hij.

Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt al weken op, net als het aantal opnames in de ziekenhuizen. Maandag werden meer dan 23.000 nieuwe besmettingen gemeld door het RIVM.

‘Pijnlijke maatregelen’

Om meer ic-bedden te realiseren moet andere zorg worden afgeschaald. „Dat zijn heel pijnlijke maatregelen overigens want dat betekent dat operaties van mensen moeten worden uitgesteld waar ze al heel lang op zitten te wachten”, aldus de zorgminister.

De zorg staat volgens De Jonge „totaal onder druk”, maar we zijn „nog lang niet” bij code zwart. Alle scenario’s liggen volgens hem klaar en er wordt mee geoefend.

De Jonge en premier Mark Rutte riepen maandag tijdens een ingelast persmoment mensen op om zich beter aan de basisregels te houden. Dat gebeurt op dit moment te weinig. Ze waarschuwen voor nieuwe maatregelen als er deze week geen kentering in de cijfers komt.

Lees ook: Limburgse ziekenhuizen maken zich op voor de week van de waarheid

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws