Studenten in Noord-Limburg gaan problemen van bedrijven en (overheids)instellingen tackelen

Studenten van vijf onderwijsinstellingen gaan in Noord-Limburg aan de slag in vier fieldlabs. Momenteel wordt nog uitgewerkt of die op dit soort locaties gaan werken, vanuit de scholen of bij toekomstige opdrachtgevers. © Mijntje Wismans

Venlo -

Studenten van de Universiteit Maastricht, HAS Venlo, Fontys Venlo, Gilde Opleidingen en Yuverta gaan samen oplossingen zoeken voor problemen van Noord-Limburgse bedrijven en (overheids)instellingen.

Angela Janssens

Deze samenwerking komt tot stand met hulp van de Gezondste Regio; een gezamenlijk streven om van Noord-Limburg de gezondste regio van Europa te maken. Volgens directeur Bram ten Kate van Fontys passen de fieldlabs van het project – dat zijn groepen waarin studenten van mbo, hbo en universiteit samen oplossingen zoeken voor vraagstukken van bedrijven, overheid of instellingen – prima bij de Gezondste Regio.

Talenten

„Het is zaak om jonge talenten naar Noord-Limburg te halen en ze na hun studie hier te houden”, zegt Ten Kate. In de fieldlabs kunnen werkgevers en talentvolle studenten elkaar vinden terwijl er gewerkt wordt aan vraagstukken waar bedrijven nooit aan toekomen. In opdracht van werkgevers gaan studenten van verschillend niveau straks dingen testen, doorrekenen of helemaal uitzoeken. Het verduurzamen van een bedrijventerrein kan een voorbeeld zijn.

Er komen in totaal vier fieldlabs met elk een eigen aandachtsveld: future farming – zeg maar het boerenbedrijf van de toekomst –, gezonde voeding, techniek & logistiek en grensoverschrijdend ondernemen. Menig bedrijf in Noord-Limburg worstelt met een van deze onderwerpen. Straks kunnen ze bij een fieldlab aankloppen voor hulp.

Praktijkervaring

Ten Kate: „Studenten doen in de fieldlabs veel praktijkervaring op. Docenten die hen begeleiden zien waar werkgevers behoefte aan hebben en kunnen daar beter op inspelen. Bedrijven kunnen talenten spotten in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt. Talentvolle jongeren die werk vinden in Noord-Limburg, zullen zich ook in de regio willen vestigen. Ondanks vergrijzing ontstaat er zo een gezonde opbouw van de bevolking. Ook dat is Gezondste Regio.”

De vijf onderwijsinstellingen werken nu plannen voor de vier fieldlabs uit. In september 2022 kunnen de eerste studenten aan de slag.

Meest gelezen

Gemeenteberichten