Strafrechtelijk onderzoek naar ongeregeldheden bij AZ - NEC

Enkele ongenode gasten bij AZ - NEC afgelopen weekeinde.  Afbeelding: ANP

De politie in Alkmaar start, onder leiding van het Openbaar Ministerie, een strafrechtelijk onderzoek naar de ongeregeldheden die zaterdag plaatsvonden tijdens de eredivisiewedstrijd tussen AZ en NEC. Buiten het stadion staken fans zwaar vuurwerk af, waarbij ze het vuurwerk ook richtten op politie en stewards. Ook drongen supporters het stadion in, waardoor het duel enige tijd werd gestaakt.

„De partijen zijn van mening dat zaterdag een grens is overschreden”, zeggen de burgemeester van Alkmaar, de politie, het Openbaar Ministerie en AZ in een gezamenlijke verklaring. „Het gaat hier om vormen van geweld en intimidatie die niet getolereerd kunnen worden. De actie is door medewerkers van AZ in en om het stadion als intimiderend en bedreigend ervaren. Het vuurwerk dat werd gebruikt, kan voor ernstig lichamelijk letsel zorgen. De vierhoek vraagt zich af of deze ‘supporters’ zich wel realiseren hoe gevaarlijk dit soort vuurwerk is.”

Vanwege de nieuwste coronamaatregelen zijn fans voorlopig niet welkom in stadions. Niet alleen bij AZ - NEC ging het mis, ook de duels Heracles - Fortuna Sittard en SC Cambuur - FC Utrecht moesten in de beginfase even worden stilgelegd vanwege acties van supporters.

Door redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu