Gommers wil ‘keiharde maatregelen’: over 10 dagen code zwart

 

 © ANP / ANP

Over tien dagen zitten de intensive care-afdelingen in ‘code zwart’, waarbij ziekenhuizen moeten besluiten wie ze nog kunnen helpen en wie niet.

RedactieBron: ANP

Dat zegt Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. „Ik denk dat er nu een momentum is om keiharde maatregelen te nemen en dat zo snel mogelijk”, zegt hij tegen de Tweede Kamer.

„Het is écht 1 minuut voor 12. Als wij over tien dagen in dit zwarte scenario zitten, dan is de wereld te klein”, aldus Gommers. Hij zou Kamerleden eigenlijk bijpraten over 2G-bewijzen, maar volgens hem moeten er eerst veel strengere maatregelen voor iedereen komen. Anders is het kabinet veel te laat met maatregelen „om een zorginfarct eind volgende week te voorkomen”.

Minder rek

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verklaarde maandag dat we nog „heel ver vandaan” van een code zwart in de ziekenhuizen zijn. Ook voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zei toen niet te verwachten dat dit scenario zich al de komende dagen of weken zal voordoen. Het aantal coronapatiënten dat in ziekenhuizen belandt blijft stijgen. Daaraan komt naar verwachting komende dagen nog geen einde.

De ic-baas heeft dan ook zijn collega’s uit het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd of ze niet eerder konden vergaderen, „morgen in plaats van vrijdag”. Hij wil snel adviseren over strenge maatregelen, „omdat wij niet in code zwart kunnen komen terwijl het land nog open is. Dat kan niet.” Als er onverhoopt een groot tekort ontstaat op de ic van bemande bedden, kan het niet zo zijn dat mensen nog kunnen winkelen en de kroeg in kunnen, aldus Gommers.

Lees ook: Kabinet vervroegt persconferentie: ‘Alle maatregelen op tafel’

„De uitstroom aan personeel is zo groot geweest dat we veel minder rek hebben, en dat we veel minder ic-capaciteit hebben”, legt Gommers uit. „Dus de bedden staan er, de beademingsapparaten staan er, de monitoren zijn er, maar we missen de verpleegkundigen.” Daarom kan de intensive care niet zo opschalen zoals het in de eerste golf deed.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws