Limburgse bedrijven ontwikkelen schoenveters van gerecyclede jeans

Voorbeelden van circulaire veiligheidsschoenen van EMMA Safety Shoes.  Afbeelding: Peter Schols

Veters met een verhaal. Vier Limburgse bedrijven die actief zijn in de circulaire economie hebben samen schoenveters ontwikkeld, die zijn gemaakt van gerecyclede jeans.

De veters worden gebruikt in de circulaire veiligheidsschoenen van EMMA Safety Footwear. Ze gaan vanaf volgende week de hele wereld over via de Zweedse multinational Hultafors Group, sinds eind 2019 het moederbedrijf van EMMA.

Lees ook: Groen in elke vezel; aanhouder met bedrijf in Weert spaart bomen dankzij papier van landbouwafval

Achter het project gaan de bedrijven DenimX (Maastricht), Eurocarbon (Sittard-Geleen), Paperwise (Weert) en EMMA (Kerkrade) schuil. Ook het textielsorteercentrum van afvalverwerker Rd4 in Heerlen is zijdelings bij de ontwikkeling van het duurzame product betrokken.

„Wij voorkomen dat waardevolle materialen (afval) in een verbrandingsoven of op een stortplaats belanden”, zegt Marc Meijers van DenimX. „Het binden/verbinden van veters staat synoniem voor een duurzaam leven en de manier waarop wij in de toekomst in Limburg zullen moeten gaan opereren om de transitie naar een circulaire economie te kunnen maken. Het project ‘Veters met een Verhaal’ is een blauwdruk voor duurzame samenwerking.”

Vrijdag wordt het eerste setje veters aangeboden aan gedeputeerde Stephan Satijn tijdens diens bezoek aan de schoenfabriek in Kerkrade.

Door redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen