Column ‘Rechtgeschreven’: Belasting getild? De boekhouder heeft niet altijd de schuld

Afbeelding: Getty Images

De belasting tillen en de boekhouder de schuld geven? De rechter trapt daar niet snel in.

Vincent (*) heeft het niet al te gemakkelijk in het leven. Hij is zelf arbeidsongeschikt en hij is mantelzorger voor zijn vrouw die een hersenbloeding heeft gehad. Een eigen zaak, dat lijkt Vincent in deze omstandigheden wel wat. Dan kan hij zijn eigen tijd indelen en de opbrengst van alles wat hij doet, belandt in de eigen portemonnee.

Een eigen zaak is hard werken en vereist punctualiteit in de boekhouding. En heeft als nadeel dat de Belastingdienst zo af en toe op de stoep staat om te incasseren. Daar staat het fenomeen van voorbelasting tegenover. Je kunt als ondernemer belasting terug vragen aan de Belastingdienst. Het gaat vaak om veel geld, vooral voor een eenpitter. Vincent vraagt ook voorbelasting aan en hij krijgt ook nog eens omzetbelasting terug.

De belastinginspecteur krijgt argwaan als hij de digitale aangiftes naast elkaar krijgt. Hij kan de ene niet met de andere rijmen. Een tweede belastingambtenaar duikt in de boeken van de eenmanszaak van Vincent en ontdekt verschillen tussen de omzetbelasting en de inkomstenbelasting. Volgens de aangifte inkomstenbelasting had Vincent jarenlang geen inkomsten, volgens de aangifte omzetbelasting wel. De belastinginspecteur berekent dat Vincent de boel voor 15.000 euro heeft belazerd. Hij vindt dat veel en doet daarom aangifte bij de politie.

Vincent wast zijn handen in onschuld en geeft zijn boekhouder de schuld. Die kent zijn inlogcodes en DigiD en moet de foute aangiftes namens hem hebben ingevuld, stelt Vincent. Dat geldt ook voor de tweede boekhouder die aantrad nadat de eerste was vertrokken. De politie ontdekt dat Vincent veel geld heeft overgeboekt van de zaak naar privébankrekeningen. De ondernemer geeft toe dat het geld is dat hij van de Belastingdienst terug heeft gekregen. Het geld is opgegaan aan eten en drinken en aan afbetaling van schulden.

De officier van justitie vindt dat Vincent het veel te bont heeft gemaakt en sleept hem voor de rechter. Die gelooft niets van het verhaal van de boekhouders en dat Vincent niets van de fraude af heeft geweten en veroordeelt de ondernemer tot een werkstraf van 150 uur, waarvan 50 uur voorwaardelijk. Het gerechtshof doet de zaak in hoger beroep nog een keer helemaal over en komt tot dezelfde conclusie als de politierechter: Vincent is de dader, niet de boekhouders.

In hun arrest nemen de hogere rechters het Vincent erg kwalijk dat die onjuiste aangiftes heeft gedaan. Belastingontduikers zijn het schuld dat brave Nederlanders meer belasting moeten betalen omdat de staat toch moet draaien. Verder heeft de ondernemer het systeem ondergraven door foute informatie te verstrekken aan de Belastingdienst. Het systeem van de omzetbelasting is, aldus de rechters, gebaseerd op vertrouwen dat een bedrijf of ondernemer eerlijk is.

Kortom, Vincent valt in de ‘prijzen’. Vanwege zijn persoonlijke omstandigheden krijgt hij wel een andere straf dan de politierechter eerder oplegde. Vincent moet een boete betalen van 7500 euro en krijgt een maand voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar. Dat laatste voor het geval de ondernemer het in zijn hoofd haalt nog een keer valse aangifte te doen. Overigens is die kans klein, want Vincent heeft zijn bedrijf inmiddels geliquideerd.

(*)Gefingeerde naam

Door Jos Bouten

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen