Nog nooit kampten zo veel verpleeghuizen tegelijk met corona

Afbeelding: ANP

Een recordaantal verpleeghuizen heeft te maken met een corona-uitbraak. In 894 locaties zijn in de afgelopen vier weken bewoners positief getest. Dat is meer dan een derde van alle verpleeghuizen in Nederland. In Zuid-Limburg heeft meer dan de helft van de verpleeghuizen onlangs te maken gehad met besmettingen.

Het oude record stamt van begin dit jaar. Op 9 januari, rond het begin van de vaccinatiecampagne, hadden 876 verpleeghuizen minstens één recente besmetting. In april vorig jaar, op de top van de eerste golf, kampten 828 verpleeghuizen met een uitbraak.

Lees ook: De vierde golf gaat niet aan de verpleeghuizen voorbij. Wat nu?

Bewoners en medewerkers van verpleeghuizen waren in januari als eersten aan de beurt om tegen het coronavirus te worden gevaccineerd. Sinds het begin van de prikcampagne daalde het aantal besmettingen op de locaties snel. Tijdens de vierde golf in juli bleven verpleeghuizen grotendeels gespaard. Er was wel een lichte toename van het aantal besmettingen te zien, maar die viel in het niet bij de stijging in de rest van de samenleving. De laatste weken gaat het echter snel. Begin oktober hadden iets meer dan honderd verpleeghuizen een recente besmetting.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu