OMT adviseert scholen open te houden

 © ANP / ANP

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet geadviseerd het onderwijs open te houden. Dat melden ingewijden. Het kabinet had om een vervroegd OMT-advies gevraagd vanwege de oplopende besmettingen.

RedactieBron: ANP

Het advies geldt voor zowel basis- als middelbare scholen. Hoewel er veel besmettingen zijn op scholen, vindt het OMT dat er moet alles aan gedaan worden om ze niet te sluiten. Het kabinet zou dan eerst in andere sectoren moeten kijken wat er kan gebeuren om het aantal besmettingen terug te dringen. Of het OMT adviseert om ook universiteiten en hogescholen open te houden, is niet duidelijk.

Lees ook: Middelbare scholen overwegen weer online lessen

Het OMT liet in het vorige advies aan het kabinet al weten dat de scholen absoluut open moesten blijven omdat nóg een scholensluiting kinderen veel schade zou toebrengen. „We weten inmiddels hoe belangrijk het is voor het algemene welzijn van kinderen dat ze naar school gaan”, lichtte kinderarts en OMT-lid Károly Illy deze week toe in De Telegraaf. „Die sociale contacten met vriendjes en vriendinnetjes doen er ontzettend toe. Weer een sluiting moet je dan echt niet willen. Dat brengt allerlei soorten psychische schade met zich mee die leidt tot neerslachtigheid en depressiviteit. En dat kan weer leiden tot gameverslavingen en eetstoornissen.”

Illy erkende dat basisschoolkinderen meer verspreiders blijken te zijn dan aanvankelijk gedacht werd. „Momenteel is dat ook vanwege de doodeenvoudige reden dat zij de enige leeftijdsgroep vormen die in zijn geheel niet gevaccineerd is.” Maar hij zou een scholensluiting evengoed ’oneerlijk’ vinden. „Het lijkt me heel lastig uit te leggen als je kinderen als instrument gaat gebruiken omdat volwassenen zich niet aan hun verantwoordelijkheid houden: ze gaan toch de deur uit met klachten en laten zich niet allemaal vaccineren. Daardoor komt de zorg in de problemen. Je kunt kinderen die prijs niet laten betalen.”

Of het kabinet het advies overneemt, is niet duidelijk. Vrijdag staat er weer een coronapersconferentie gepland en voor die tijd moeten de laatste knopen worden doorgehakt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws