OM eist opnieuw levenslang tegen Holleeder voor moordopdrachten

Willem Holleeder tijdens de start van het hoger beroep .  Afbeelding: Petra Urban

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag in hoger beroep een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Willem Holleeder (63). Volgens justitie staat vast dat Holleeder vijf keer een opdracht tot moord heeft gegeven, in de periode 2003-2006.

De aanklagers omschreven de persoon Holleeder als „gewetenloos, opportunistisch en berekenend” en als een „meesterintrigant” die „voor eigen rechter heeft gespeeld en zijn slachtoffers uit het leven heeft geschoten”. Ook was hij „altijd uit op het dienen van zijn eigenbelang, uit te drukken in geld en macht”. De verdachte heeft in de ogen van justitie gekozen voor „een leven in de misdaad.” Zijn geweten was „ofwel slecht ontwikkeld, ofwel uitgeschakeld”.

Zussen

Het bewijs put het OM uit een reeks getuigenverklaringen, van onder meer Holleeders zussen Astrid en Sonja. Aan Holleeders ontkennende verklaringen en door hem geschetste alternatieve scenario’s hecht justitie geen enkel geloof. De motieven voor de moorden lagen volgens justitie „zonder twijfel in de sfeer van machtswellust, afgunst en geldbejag”.

Volgens justitie opereerde Holleeder vanuit een georganiseerd verband en slaagde hij er onder meer in door het inbouwen van allerlei schakels jarenlang onder de radar te blijven en zo de kans te verkleinen dat hij werd gepakt. De aanklagers noemden de reeks moorden die hem worden toegerekend als daad waarmee hij zich definitief „buiten de samenleving” heeft geplaatst. Ook benadrukten zij de moed van zijn zussen, die met hun verklaringen hebben geholpen het beeld van ‘knuffelcrimineel’ om te buigen naar wat hij werkelijk is: „Een kille mede-uitlokker van moorden, belust op geld en macht.”

Holleeder zelf liet direct na het uitspreken van de eis optekenen niet te zijn verrast. „Ik had dit wel verwacht en ik wil de hele tijd wel reageren, maar mijn advocaat voert later het verweer.” Hij zei „moe” te zijn. Onder de indruk van de strafeis was hij „in de zin dat ik het er niet mee eens ben, natuurlijk”.

Lees ook: Sonja Holleeder toont zich onwrikbaar in verklaringen tegen broer: ’Hoe kun je dit doen?’

Slachtoffers

De slachtoffers zijn Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Bij de aanslag op Van Hout werd ook de naast hem staande Robert ter Haak geraakt. Hij bezweek later aan zijn verwondingen.

De rechtbank legde Holleeder in 2019 levenslang op, conform de eis van het OM. Holleeder ging in hoger beroep. Het proces bij het Amsterdamse gerechtshof vindt plaats in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Holleeders advocaten pleiten op 2 en 3 december. In januari volgt nog een laatste zittingsronde, met onder meer het laatste woord van de beklaagde.

Het hof heeft de uitspraak gepland op 24 juni 2022.

Lees ook: Hoger beroep zaak Holleeder: crimineel zag afluisterapparaatje bij zus Astrid thuis

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee