Burgemeester Aboutaleb: ‘Bommeldingen op avond van rellen om politie af te leiden’

Afbeelding: ANP

In de aanloop naar de rellen afgelopen vrijdagavond in het centrum van Rotterdam was er geen enkel signaal dat wees op „georkestreerd geweld.”

„Anders hadden we hier met meer troepen gestaan. We hebben het niet op de juiste wijze ingeschat.” Dat zei burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag in de gemeenteraadscommissie op vragen van partijen over de ongeregeldheden waarbij de politie zo in het nauw kwam dat er werd geschoten. Ook gaf Aboutaleb aan dat er de bewuste avond twee bommeldingen zijn gedaan.

Lees ook: Nieuwe geweldsgolf: is dit anders dan de avondklokrellen eerder dit jaar?

Schoten

De Rotterdamse partijen vragen zich af hoe het allemaal zo mis heeft kunnen lopen na een coronaprotest tegen 2G-beleid. Nadat er rellen uitbraken, voelden agenten zich genoodzaakt om schoten te lossen op zeker vijf mensen. De Rijksrecherche doet nog verder onderzoek naar de politiekogels en het optreden van agenten. De ongeregeldheden braken uit op de Coolsingel. Agenten raakten gewond en mogelijk getraumatiseerd.

Aboutaleb wees erop dat er veel onaangekondigde demonstraties zijn in de stad en dat die meestal zonder enige wanklank verlopen. Vrijdag werd volgens hem duidelijk dat het anders zou gaan toen agenten mensen aanspraken en werden aangevallen en hulp van de mobiele eenheid nodig was. „Toen bleek dat de hulp van de ME nodig was, kwamen er ook twee bommeldingen binnen. Dat was bedoeld om politiecapaciteit uit het centrum weg te trekken. We hebben het genegeerd. Het zegt iets over het georganiseerde karakter van die avond.”

Bij het omstreden 2G-beleid, een optie die Den Haag op tafel heeft liggen, krijgen mensen alleen nog maar een coronatoegangsbewijs wanneer ze gevaccineerd of genezen zijn. Een test haalt dan niets meer uit.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen