AZ na gelijkspel zeker van achtste finales Conference League

Hakon Evjen (links op de voorgrond) schiet AZ naar de tweede ronde van de Conference League.  Afbeelding: ANP/HH

AZ is doorgedrongen tot de achtste finales van de Conference League, het nieuwe Europese toernooi van de UEFA. De formatie van trainer Pascal Jansen is zeker van de eerste plaats in de groep, na het gelijkspel (1-1) bij FK Jablonec.

Al na 7 minuten kwamen de Tsjechen op voorsprong. Milos Kratochvil verlengde een vrije trap van Jan Krob met het hoofd en zag de bal met een curieuze boog over doelman Peter Vindahl Jensen heen gaan.

Pas tegen het einde van de eerste helft kreeg AZ wat mogelijkheden. Dat leidde tot schoten van Jordy Clasie en Vangelis Pavlidis, die beide nog werden geblokt.

Vervolgens had de toegenomen druk wel de gelijkmaker tot gevolg. Håkon Evjen, die als basisspeler de voorkeur had gekregen boven Albert Gudmundsson, maakte de treffer op aangeven van Pavlidis.

Aardige poging

Ook na de hervatting kabbelde het duel min of meer voort. Er was een aardige poging van Jesper Karlsson, maar die slaagde er net niet in doelman Jan Hanuš met een boogballetje te verrassen. Clasie schoot hard, maar ietwat ‘wild’ naast. Aan de andere kant gaven de Alkmaarders echter vrijwel geen kansen meer weg.

Jaroslav Zelený van de thuisclub ontsnapte halverwege de tweede helft aan rood, na een grove overtreding op Evjen. De Oostenrijkse scheidsrechter Manuel Schüttengruber volstond vreemd genoeg met geel. De Noorse aanvaller viel enkele minuten later geblesseerd uit.

Bekijk hier de nieuwe aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Komt Dat Schot 2021-22 - Afl 16 (25 november). Video: De Limburger

Door Roel Frissen

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu