Nieuwe cao voor ruim 25.000 loonwerkers

Afbeelding: Getty Images/Westend61

De ruim 25.000 loonwerkers in Nederland hebben een nieuwe cao. De vakbonden zijn het hierover eens geworden met werkgeversorganisatie Cumela. Het gaat om de cao ‘Groen, Grond en Infrastructuur’ (GGI, voorheen Loonwerk). De nieuwe cao geldt van 1 januari 2022 tot 1 januari 2024.

„Eindelijk een echte verbetering van de koopkracht voor de loonwerkers”, meldt onderhandelaar Peter de Jong van CNV Vakmensen. „In achttien maanden gaan hun lonen met in totaal 6 procent omhoog. Daarnaast hebben we onder meer een betere regeling afgesproken voor oudere werknemers, zodat ze op een gezonde manier hun pensioen kunnen halen.”

Gezond aan het werk blijven

We gaan van een vierdaagse naar een driedaagse werkweek voor oudere werknemers”, aldus De Jong. „Zij kunnen straks – drie jaar voor hun AOW-leeftijd – ervoor kiezen om een stuk minder te gaan werken.”

De cao-partijen hebben ook gesproken over de mogelijke gevolgen van het Klimaatakkoord, zegt De Jong. „We houden er rekening mee dat dit de werkgelegenheid in de sector gaat raken. We zullen samen met de werkgevers optrekken, ook richting politiek, om die gevolgen zo goed mogelijk op te vangen. Als er banen verloren gaan, moet er een goed vangnet zijn.”

Het onderhandelingsresultaat wordt komende weken positief aan de leden voorgelegd.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu