Winkelleegstand nergens in Nederland hoger dan in Bergen; centrummanager verbaasd

Gouverneur Theo Bovens opende in 2015 winkelcentrum Mosaïque in Nieuw Bergen.  Afbeelding: Laurens Eggen

De winkelleegstand in Bergen is driemaal zo hoog als het landelijk gemiddelde, becijfert het CBS. Centrummanager Marc Vroemen is verbaasd: „Ik moet bijna nee verkopen.”

Maandag is het feest. Eva Cornelissen wordt 21 en opent haar boerderijwinkel in winkelcentrum Mosaïque in Nieuw Bergen. Fijn voor de gemeente Bergen ook. De winkelleegstand is er verreweg het hoogst in Nederland: 27 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Gemiddeld staat 9 procent van de winkelruimte leeg. Limburg bepaalt de top 3 met Vaals (22 procent) en Sittard-Geleen (21). Bergen spant de kroon, tot verbazing van centrummanager Marc Vroemen. Als hij hoort dat de cijfers de toestand van 1 januari 2021 weerspiegelen, kan hij het begrijpen. In de tussentijd is er veel veranderd, meent hij.

Vroemen zegt dat hij in Mosaïque bijna nee moet verkopen bij gebrek aan geschikte panden. Natuurlijk, erkent hij, was Bergen een zorgenkindje. Vanwege forse leegstand kreeg de gemeente geld van de provincie om die te bestrijden. De centrummanager is blij te kunnen melden dat Boerderijwinkel Cornelissen van de rand van Nieuw Bergen naar Mosaïque verhuist.

Speciaalbiertje

Eva hoopt in het centrum meer klanten te trekken dan achteraf, en vooral toeristen. Dat ze tijdens de coronacrisis start, vindt ze geen beletsel. „Juist in deze tijd hebben we meer verkocht. De mensen zitten meer thuis en maken het gezellig met een stukje kaas en een speciaalbiertje.”

Daarnaast zijn in september Silvia Elbers (42) en Lieke Mooren (37) gestart met kledingzaak Goed Gestyled Fashion in Mosaïque. Hun pand stond sinds de opening van Mosaïque in 2015 leeg. De vrouwen, die werkzaam waren in een winkel, zaten vanwege de lockdown verplicht thuis en koesterden allebei de droom een eigen zaak te beginnen. Ze troffen elkaar toevallig en gingen samen het avontuur aan. „Het is spannend, maar het gaat heel goed.”

Vroemen is ook tevreden. Hij begon in 2020 aan een lastig karwei. Bergen had veel leegstand, die de gemeente deels zelf veroorzaakt had door mee te werken aan een nieuw winkelcentrum. Met Mosaïque werd 3000 vierkante meter toegevoegd. De opening was in 2015 door de gouverneur. Er werd een week gefeest. De week daarop werd in de gemeenteraad gemopperd dat de meeste winkels leegstonden.

Wensdenken

De wethouder gaf de schuld aan internet en de crisis, maar volgens hem stonden alle seinen op groen. Het bleek wensdenken. De problemen werden later toch onderkend, het winkelcentrum werd verkleind. Twee panden staan op het punt verhuurd te worden, vertelt Vroemen. De Action is sinds kort verhuisd naar een grotere locatie in het centrum. Het vorige pand staat leeg, maar daar worden nieuwe plannen voor ontwikkeld. „In Mosaïque staat dan nog maar één groot pand leeg. Daar zouden meerdere kleine in kunnen. Lastig is wel de verhuur van de horeca in de toren, zeker in deze tijd.”

Door Peter Heesen

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu