‘Tikje terug op de beurs hoort erbij’

Afbeelding: ANP

Nieuwe coronamaatregelen, zelfs een lockdown: dat kunnen beleggers wel hebben. Maar een heel nieuwe virusvariant, eentje die mogelijk resistent is tegen de bestaande vaccins, dat jaagt de beurzen nog altijd in de gordijnen.

En zo zorgt nota bene een virus mogelijk voor de gezonde correctie waar de beurs eigenlijk al het hele jaar op zit te wachten, constateert Bob Homan, hoofd investment office bij ING. Als die rit omlaag er daadwerkelijk komt, dan was daar deze week een eerste aanzet van te zien. „Maar een correctie is echt wel 10 of 20 procent eraf”, zegt Homan.

Meer verwacht hij nou ook weer niet. „De centrale banken en de overheden zullen weer bijspringen als de virusvariant echt gevaarlijk blijft, en dus zal het niet zo erg zijn als de schrikreactie van begin vorig jaar, toen de beurzen 30 procent omlaag doken.”

lees ook: Economen: te vroeg voor paniek op de beurs

De forse dalingen van vrijdag laten zien dat het voor beleggers moeilijk blijft om niet hard weg te rennen bij naderend onheil. Toch is blijven zitten wel het verstandigst, zegt Homan. „Het is en blijft een superjaar: als je langer dan een maand geleden bent ingestapt, sta je nog altijd op winst. Een tikje terug zo nu en dan? Dat hoort erbij, beleggen doe je voor de lange termijn.”

Spreiden

En al zou je je uit- en instapmoment willen timen, zie dat maar eens perfect te doen. „Net zoals het lastig inschatten is wanneer de koersen op hun hoogtepunt staan, is het bijna onmogelijk om op het optimale moment, dus als de koersen op hun laagst staan, weer in te kopen.”

Ook zo’n oud adagium dat op roerige beursdagen best eens kan helpen: spreid je beleggingen, zodat je niet het schip in gaat als één bedrijf of sector ineens fors water maakt. Jonge beleggers zijn daarin het verstandigst, blijkt uit de nieuwste resultaten van ING’s beleggersbarometer, de maandelijkse sentimentspeiling van de bank.

Bijna één op de vijf 25- tot 44-jarigen steekt zijn geld namelijk in etf’s, die tegen vaak lage kosten niet veel meer doen dan een index volgen. Andere beleggers kiezen liever voor een (breed) beleggingsfonds, of stellen zelf een brede portefeuille samen.

Door Martijn Klerks

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu