Tennisbond WTA schrapt alle toernooien in China vanwege censuur rond situatie speelster Peng

 

 © ANP / AFP

Redactie

Tennisbond WTA schrapt de komende toernooien in China. Het bestuur, met voorzitter Steve Simon, heeft dat besloten omdat de Chinezen geen verbetering tonen in de situatie rond speelster Peng Shuai.

De 35-jarige Peng, voormalig nummer 1 van de wereld in het dubbelspel, beschuldigde begin november op het Chinese sociale medium Weibo voormalig vicepremier Zhang Gaoli van seksueel misbruik. Haar zorgwekkende boodschap verdween al snel van het internet en van de tennisster werd nadien gedurende ruim twee weken niets meer vernomen.

Beïnvloed

Simon stuurde twee e-mails naar Peng en kreeg daar ook een reactie op, maar volgens de WTA waren de antwoorden van de tennisster „duidelijk beïnvloed door anderen”. De WTA dreigde eerder al China te mijden en nu zijn die woorden omgezet in daden.

Lees ook: Mysterie rond verdwenen tennisster Peng blijft, ondanks opgedoken beelden

Zeer ernstige kwestie

„Chinese functionarissen hebben de mogelijkheid gekregen om deze censuur stop te zetten, aantoonbaar te bewijzen dat Peng vrij is en in staat is om zonder inmenging of intimidatie te spreken”, aldus Simon. „Helaas heeft het leiderschap in China deze zeer ernstige kwestie niet op een geloofwaardige manier aangepakt. Hoewel we nu weten waar Peng is, heb ik ernstige twijfels dat ze vrij en veilig is en niet onderworpen is aan censuur, dwang en intimidatie. De WTA is duidelijk geweest. We herhalen onze oproep voor een volledig en transparant onderzoek, zonder censuur, naar de beschuldiging van seksueel misbruik van Peng Shuai.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws