‘Overheid gaf DSM order en compensatie na ruzie over mondkapjes’

Het hoogwaardig gezichtsmasker van DSM en VDL. 

Het hoogwaardig gezichtsmasker van DSM en VDL. © DSM

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft dit jaar voor miljoenen extra aan mondkapjes ingekocht bij DSM, hoewel de voorraad toen al gigantisch groot was. Het chemieconcern kreeg ook nog een vergoeding van 7,1 miljoen euro.

RedactieBron: ANP

De order en compensatie kwamen tot stand na een conflict met DSM over de aankoop van een mondkapjesmachine, meldt de Volkskrant.

Dat blijkt uit interne documenten die de Volkskrant heeft gekregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De extra order van 11,6 miljoen mondkapjes voor een joint venture van DSM en VDL (Dutch PPE Solutions) in april 2021 werd toegekend zonder aanbesteding. De overheid beriep zich daarbij op ‘dwingende spoed’, hoewel er intern twijfel was of die argumentatie nog wel opging. VWS en DSM willen niet zeggen hoeveel er in totaal is betaald voor de mondkapjes.

Lees ook: Gebruikte frituurolie als basis voor virusfilter in medische gezichtsmaskers van DSM en VDL

Aan de extra miljoenenorder voor Dutch PPE Solutions ging een conflict vooraf tussen de overheid en het chemieconcern over de aanschaf van een machine, schrijft de krant. DSM ging ervan uit dat de overheid financieel garant zou staan. Op het moment dat DSM de machine had ingekocht, krabbelde de overheid terug, aldus de krant.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws