De Jonge: vragen over trage start boostercampagne zijn terecht

Afbeelding: ANP / ANP

De vragen die in de Tweede Kamer leven over de trage start van de boostercampagne in Nederland zijn terecht.

Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in het coronadebat in de Tweede Kamer over de zondag aangescherpte maatregelen. Voor veel sectoren geldt een avondlockdown vanaf 17.00 uur. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de besluiten, ondanks kritiek van met name de oppositie op de aanpak.

Veel partijen wilden van de bewindsman weten waarom Nederland onderaan het Europese lijstje bungelt als het aankomt op boostervaccinaties. Uit andere landen waren er ook onderzoeken die wezen op het nut van een boosterprik. De Gezondheidsraad adviseerde op 2 november om te beginnen met het zetten van boosterprikken bij ouderen en bewoners van zorginstellingen. Tot die tijd was de raad terughoudend over het nut van een snelle toediening van boosters.

Bredere aanpak

De Jonge vindt de vragen vanuit het parlement terecht, maar wilde zelf nog geen conclusies trekken. „Ik denk dat het goed is om die vraag bij het RIVM en de Gezondheidsraad te leggen”, zei hij.

Lees ook: Van Dissel: boosters hadden deel van de opnames kunnen voorkomen

Het kabinet wil deze maand breder kijken naar manieren om de aanpak van de coronacrisis te verbeteren. Dat zal het ministerie van VWS samen oppakken met alle betrokken partijen, zoals sociale partners, zorgpartijen en het veiligheidsberaad, aldus De Jonge.

De Jonge: grootste deel 60-plussers kan dit jaar booster krijgen

Alle 60-plussers die zes maanden of langer geleden hun laatste vaccinatie kregen, kunnen nog dit jaar een booster krijgen. Dat zegde demissionair zorgminister Hugo de Jonge toe aan de Tweede Kamer tijdens het coronadebat.

In Nederland is de medische richtlijn om zes maanden te wachten tussen de laatste vaccinatie en het toedienen van een booster om de afweer tegen het virus een oppepper te geven. De Jonge streeft ernaar dat iedereen de prik krijgt in de zevende maand na de laatste vaccinatie.

Forse kritiek

Om dit doel te realiseren zullen de GGD’en deze week 200.000 boosterprikken zetten, volgende week 350.000 en in de weken daarna zal dat zijn opgelopen tot 700.000 boosters per week. Onder meer militairen, medisch studenten, dierenartsen en oud-verpleegkundigen en oud-artsen gaan daarbij helpen. Er komen zeker tachtig grote locaties daarvoor. Ook kunnen 60-plussers op andere locaties worden geprikt, als zij bijvoorbeeld werken in ziekenhuizen en bij huisartsen.

Het kabinet krijgt forse kritiek uit de Kamer over het trage verloop van de boostercampagne. Die is in Nederland veel later gestart en verloopt ook trager. Nederland bungelt onderaan de lijst met landen in Europa, zo hield onder meer de PvdA de bewindsman voor. Daardoor zijn relatief veel ouderen, bij wie de afweer tegen het virus al was afgenomen, toch ziek geworden en ook overleden.

Tweede prik

De Jonge komt vrijdag met de uitwerking van het plan om de boostercampagne te versnellen. Niet alle 60-plussers krijgen dit jaar een aanbod voor een booster, omdat zij bijvoorbeeld na 1 juli hun tweede vaccinatie kregen. Zij krijgen pas een uitnodiging zodra er een periode van zes maanden tussen zit, aldus het ministerie.

Ouderen kwamen in het voorjaar als eerste in aanmerking voor een vaccin maar niet iedereen ging daar meteen op in. Ook kregen veel mensen AstraZeneca, waar aanvankelijk een langere interval tussen de prikken zat. De boosters zijn precies hetzelfde als een gewoon vaccin. Het kan gaan om Pfizer of Moderna, ongeacht wat de eerste vaccinaties zijn.

Volgens CBS-cijfers zijn er ruim 4,5 miljoen mensen ouder dan 60 jaar. Volgens de versnelling die De Jonge voorhoudt, komt het aantal boosterprikken die bij de GGD worden gezet, op 2,7 miljoen.

Door Redactie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu