Weer meer CO₂-uitstoot veroorzaakt door biomassa

 

 © Getty Images

In Nederland is vorig jaar meer biomassa verbruikt en dat resulteerde in een hogere uitstoot van CO₂.

RedactieBron: ANP

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een belangrijke oorzaak is dat kolencentrales de laatste jaren meer biomassa als houtsnippers zijn gaan verstoken. Daar is ook kritiek op vanuit de milieubeweging.

Elektriciteitsbedrijven

In 2020 is de door biomassa veroorzaakte CO₂-uitstoot met 16 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Ruim een tiende van de totale uitstoot van dit broeikasgas in Nederland komt van biomassa. Het gaat hier om materiaal van plantaardige of dierlijke afkomst dat wordt gebruikt als brandstof, zoals hout, mais, mest of voedselresten.

Vooral elektriciteitsbedrijven zijn de afgelopen jaren meer biomassa gaan gebruiken, namelijk drie keer meer in de periode van 2016 tot en met 2020. In deze periode stimuleerde de overheid met subsidies om biomassa mee te stoken in kolencentrales.

Huishoudens

Huishoudens zijn ook meer biomassa gaan gebruiken. Dat komt doordat sinds 2007 biobrandstof wordt bijgemengd in benzine en diesel. Ook dat resulteerde in meer CO₂-uitstoot door biomassa. Wel ging de hoeveelheid van dit broeikasgas dat in de lucht kwam via houtkachels en haarden omlaag.

Lees ook: Horst aan de Maas werkt niet meer mee aan plannen voor biomassacentrales die hout verwerken; daar zijn er al te veel van

In het Klimaatakkoord is afgesproken om de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49 procent te verminderen ten opzichte van 1990 en in 2050 met 95 procent. De uitstoot die wordt veroorzaakt door biomassa wordt hierbij niet meegeteld. De achterliggende aanname is namelijk dat de uitstoot wordt gecompenseerd omdat nieuwe planten en bomen worden geplant.

Kritiek

Natuur- en milieuorganisaties zijn kritisch over biomassa als bron van hernieuwbare energie. Onder meer Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds trokken zich eerder dit jaar terug uit afspraken die ze hierover hadden gemaakt met de energiesector. De aanleiding was een kritisch onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) naar de houtproductie in Estland, uitgevoerd in opdracht van Greenpeace. Hout zou daar volgens onderzoekers niet duurzaam worden geproduceerd en mogelijk ook in Nederlandse kolen- en biomassacentrales worden verbrand.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws