Tijsterman: handbalteam ‘met klik’ kan wereldtitel prolongeren

Monique Tijsterman kijkt toe tijdens een training. 

Monique Tijsterman kijkt toe tijdens een training. © ANP

Torrevieja -

De Nederlandse handbalsters beginnen vrijdag aan een loodzware klus. De nummer vijf van de afgelopen Zomerspelen en de nummer zes van het EK van 2020 verdedigt in Spanje de wereldtitel die de ploeg in 2019 veroverde in Japan. Eerste tegenstander in de groepsfase is Puerto Rico.

redactie

Oranje geldt niet als topfavoriet, maar interim-bondscoach Monique Tijsterman houdt vast aan het motto: het kan, maar dan moet alles kloppen.„Ik wil vooral een ploeg zien waarin de speelsters het beste uit zichzelf halen en heel hard willen werken voor elkaar. Maar ik wil ook een team zien dat plezier uitstraalt”, zegt Tijsterman, die bovendien aantrekkelijk spel wil tonen.

„Ik zou graag met snel en attractief handbal de groepsfase en de hoofdronde doorkomen. Dan staan we in de kwartfinales en vanaf dan telt mooi handbal minder. Dan gaat het vooral om vechten voor wat je waard bent. We willen onze titel verdedigen en dat kan met dit team, waarin de speelsters echt een klik hebben met elkaar, maar we weten ook dat het van zoveel factoren afhangt om de finale te halen.”

Oud en jong

De in Sittard woonachtige bondscoach heeft een ploeg waarin jong en oud samenkomen. Ze ziet geen speelster die er bovenuit steekt en de ploeg bij de hand kan nemen, zoals in het verleden Nycke Groot en op het WK van 2019 Estavana Polman. De beste speelster van dat historische toernooi moest de afgelopen jaren twee keer revalideren van een zware knieblessure en gaat ondanks weinig speeltijd mee naar Spanje, maar wel in een andere, meer ondersteunende rol. Ook de gestopte Martine Smeets ontbreekt in de ploeg, waarin wel weer een plek is voor de eerder afgeschreven Lynn Knippenborg. Ook opvallend: met Tess Wester, Rinka Duijndam en Yara ten Holte neemt Tijsterman drie keepsters mee.

De voorbereidende oefencampagne begon met een afstraffing door Noorwegen, maar de ploeg vijzelde de moraal wat op met zeges op Rusland en Zuid-Korea. „Het wordt mijn eerste toernooi als bondscoach en meteen staat de wereldtitel op het spel. Hoe mooi wil je het hebben. Ik heb totaal geen last van zenuwen of stress. Ik loop al heel wat jaartjes mee en weet wel zo’n beetje wat er op me afkomt. Ik voel gezonde spanning”, aldus de oud-coach van Kembit-Lions.

Voor het eerst doen er 32 landen mee aan het WK. De eerst drie uit de acht groepen gaan door naar de hoofdronde, die uit vier poules bestaat. De eerste twee uit die poules plaatsen zich voor de kwartfinales. Oezbekistan en Zweden zijn de andere tegenstanders in de groepsfase.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws