Buisleidingen naar Chemelot van nationaal belang, maar aanzienlijk duurder

 

 © Stefan Koopmans

Sittard-Geleen -

De rijksoverheid bestempelt de aanleg van buisleidingen van Rotterdam via Venlo naar Chemelot als een project van nationaal belang. Maar het wordt fors duurder.

Peter Bruijns

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vindt het van nationaal belang dat er nieuwe buisleidingen worden aangelegd tussen Rotterdam en Sittard-Geleen. Ook dienen die leidingen bij Venlo te worden doorgetrokken naar Noordrijn-Westfalen.

Via die leidingen kunnen (groene) waterstof en andere gassen worden aangevoerd, die de chemiefabrieken op Chemelot helpen te verduurzamen. Tegelijkertijd kan opgevangen CO₂ van Chemelot naar de Noordzeekust worden vervoerd, om onderzees te worden opgeslagen.

Versnelde aanleg

Het Rijk heeft het project opgenomen in een overheidsprogramma voor versnelde aanleg. Chemelot en het havenbedrijf van Rotterdam zijn „zeer verheugd” over deze stap. Het betekent dat de chemische industrie sneller kan verduurzamen en de klimaatdoelen kan bereiken.

Duurder

Maar waar een half jaar geleden nog werd gesproken over een prijskaartje van 1,1 miljard euro, wordt nu een totale investering van 1,8 miljard euro genoemd. Dat is volgens een woordvoerder van de Delta Corridor het gevolg van detailstudies en nadere kostenramingen, plus gestegen staalprijzen. De bedrijven die het project trekken hopen op subsidies of cofinanciering door diverse overheden en de EU.

 

 © ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws