GROW: een duurzaam en lokaal alternatief voor de feestdagen

Afbeelding: Laura Knipsael

‘Koop lokaal’ heeft een enorme boost gekregen sinds corona. GROW is een tijdelijke pop-upstore met duurzame producten van lokale makers die in november de deuren opende in de Rechtstraat in Maastricht.

Het concept is een initiatief van Iris Desiree Claessens en Sophie Nelissen, twee Maastrichtse ontwerpers van respectievelijk sieraden en kleding. Ze delen een passie voor producten met een positieve impact.

GROW biedt tot het einde van het jaar een collectie van meubels, keramiek, glaswerk, textiel en sieraden van zo’n 25 makers. Achterin het pand is een kleine expositie ingericht rondom de complexe relatie tussen mens en natuur. „Duurzame producten van lokale makers zijn voor ons altijd belangrijk en nog eens extra in deze periode met Black Friday en de feestdagen waarin mensen veel nieuwe spullen en cadeaus kopen”, vertelt Claessens. „Als mensen dan toch veel gaan aanschaffen, dan liever iets van ons of van andere lokale ontwerpers dat minder kilometers heeft afgelegd, dat handgemaakt is en van natuurlijke materialen.”

Behulpzame eigenaren

„Achteraf is het moeilijk om één specifiek moment te noemen waarop dit idee ontstond. Het is eerder organisch gegroeid. Sophie en ik delen een atelier met een paar andere makers, dus op het moment dat wij gingen nadenken over een plek om ons werk te exposeren, was het voor ons vanzelfsprekend om daar ook anderen bij te betrekken.”
Het tweetal kreeg voor de verwezenlijking van hun plan „veel hulp van lieve mensen. Gemeente Maastricht heeft het stimuleren van de creatieve maakindustrie hoog op de agenda staan. Zij speelde voor ons dus echt een faciliterende rol, doordat ze ons in contact bracht met de eigenaren van het pand, die ons op hun beurt weer graag wilden helpen.”

Op een andere manier kijken

Claessens en Nelissen hebben ondertussen al volop plannen voor na 31 december. „We moeten even kijken wat er prioriteit krijgt op de agenda, maar als deze editie een succes wordt, verwacht ik sowieso dat we volgend najaar weer iets soortgelijks gaan doen. Daarnaast gaan we door het jaar heen ook via andere projecten proberen om mensen op een andere manier te laten kijken naar de spullen waarmee we ons omringen. En natuurlijk blijven we mooie sieraden en kleding maken.”


Door WijLImburg Lieke Rijkx

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu