Fruithandelaar hoeft ‘maar’ anderhalf miljoen terug te betalen

 

 © Getty Images

Den Bosch -

De Brabantse fruithandelaar Theo van K. hoeft geen 27,5 miljoen euro terug te betalen aan de Staat, maar slechts anderhalf miljoen.

Dat heeft de rechtbank in Den Bosch besloten in een zogeheten ontnemingszaak.

Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat Van K. (73) die 27,5 miljoen in zijn geheel op frauduleuze wijze heeft verdiend. Dat bewijs is er wel voor het bedrag van anderhalf miljoen, en alleen dat moet de zakenman nu betalen.

De 71-jarige Theo van K. was het brein achter een schijnconstructie om aardbeien en champignons goedkoop te laten oogsten door Poolse seizoensarbeiders. De zakenman kocht de ongeoogste gewassen en liet ze plukken door Polen in dienst van zijn Poolse of Cypriotische bedrijven. In Nederland werden daar geen premies over afgedragen aan de fiscus. Volgens de rechtbank heeft hij zich zo schuldig gemaakt aan belastingfraude en witwassen van miljoenen euro’s.

Lees ook: Werkstraf en boete voor brein achter miljoenenfraude tuinders

Negentien fruittelers uit Brabant en Noord-Limburg waren daar bij betrokken. Zij accepteerden in 2017 werkstraffen en betaalden samen 25 miljoen euro illegale winst terug.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws