POM Limburg: Belgisch-Limburgse economie blijft overeind in coronatijd

Hasselt.  Afbeelding: Getty Images

Belgisch-Limburgse ondernemingen zijn in de coronacrisis redelijk overeind gebleven dankzij de grote flexibiliteit die ze aan de dag hebben gelegd. Dat meldt POM Limburg op de eigen website.

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg onderzocht wat de impact van de eerste 3 coronagolven in België was op de Belgisch-Limburgse economie en hoe zwaar die crisis de economie aantastte vergeleken met de andere Vlaamse regio’s.

Uit zowat alle beschouwde economische parameters blijkt de economische terugval in Belgisch-Limburg beperkter dan over heel Vlaanderen. Bovendien is er sneller dan verwacht sprake van economisch herstel. Gedeputeerde voor economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: „Bij vorige economische crisissen deelde Limburg binnen Vlaanderen telkens het zwaarst in de klappen. Dat is deze keer anders. Meer dan ooit heeft de Limburgse economie tijdens de eerste drie coronagolven haar enorme veerkracht getoond.”

Belgisch-Limburgse bedrijven investeerden meer

Enkele opvallende resultaten uit de vergelijking tussen het eerste coronajaar en het jaar daarvoor: de omzet van de Belgisch-Limburgse bedrijven daalde met 3,1 procent, in Vlaanderen bedroeg de procentuele daling 5,5 procent; de waarde van de export daalde in Limburg met 5,0 procent en in Vlaanderen met 12,2 procent en de Limburgse bedrijven investeerden tijdens corona zelfs meer dan daarvoor (+4,9 procent), in tegenstelling tot de algemene trend in Vlaanderen (-4,5 procent). Ook de Limburgse arbeidsmarkt bleef globaal gezien iets beter overeind dan gemiddeld in Vlaanderen. Het aantal werkzoekenden zonder werk steeg in Limburg met 5,5 procent en in Vlaanderen met 6,4 procent.

De tijdelijke werkloosheid, een welkome reddingsboei voor heel wat bedrijven, lag tijdens het eerste coronajaar in Belgisch-Limburg gemiddeld 6,6 keer hoger dan voor corona. In Vlaanderen was dat bijna 8 keer hoger. Wel viel de vacaturemarkt in Limburg (-17,5 procent vacatures) sterker terug dan in Vlaanderen (-13,2 procent). Opvallend is dat zowel in Limburg als in Vlaanderen corona weinig mensen afschrikte om een eigen onderneming te beginnen. Limburg telde tijdens het eerste coronajaar 8,4 procent meer starters dan in het pre-coronajaar, wat iets beter is dan Vlaanderen (+6,1 procent).

Door Lieke Rijkx

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu