Boek over Schinnenaren met smoel in het dorp ontstond na twee openhartoperaties

Twee Schinnenaren hadden na een openhartoperatie opeens een gevoel van urgentie. Daaruit ontstond Portretten uit Sjitterend Sjènne, een boek met kleine en grotere herinneringen van oude dorpelingen.

Na zijn openhartoperatie - „met veertig procent kan om te overleven” - had Hubert Nijsten het gevoel iets te willen achterlaten. „Ik dacht aan de verhalen die mijn opa vertelde, maar die nooit waren opgeschreven.” Toevallig had dorpsgenoot Léon Cuypers dezelfde zware ingreep achter de rug. En die is goed met fotografie en layout, wist Nijsten. Een klein jaar later ligt het resultaat van hun samenwerking er: Portretten uit Sjitterend Sjènne.

De twee selecteerden 25 oudere Schinnenaren met een verhaal. „Mensen met smoel in het dorp, die door hun activiteiten, hun baan of positie iets te vertellen hebben”, zegt Hubert Nijsten. „We wilden een goede verdeling over verschillende straten, achtergronden en opleidingsniveaus”, vult Léon Cuypers aan.

Globetrotters

Het is een fraaie mix van dorpsgenoten die er trots op zijn hun hele leven in dezelfde straat te hebben gewoond, mijnwerkerskinderen, mensen uit middenstandersfamilies en het verenigingsleven en ook globetrotters, zoals wielrenner Piet Wilms die na 1600 kilometer Schinnen-München-Schinnen met Anton Geesink door Japan fietste en kapelaan Ben Gorissen, die vertelt hoe hij als kind al misje speelde in door zijn moeder gemaakte gewaden.

De portretten zijn veelal kleine verhalen van gewone mensen, die de film van hun leven terugdraaien en bijzondere momenten opsommen, zoals de eerste ontmoeting met de partner (met carnaval, in het café, op het weidefeest en het fanfareconcert), de vakanties (in een stacaravan in Roggel, naar Opgblabbeek, Oostenrijk, Bodensee) en de kinderen en kleinkinderen.

Zowat iedereen staat stil bij de oorlog. Flip Maarschalkerweerd at als jonge Hagenaar bloembollen voor hij zich na de bezetting als mijnwerker op de Maurits meldde. Ria Ritzen-Nijsten ging in 1942 als 9-jarig meisje op de fiets kijken hoe Geleen was gebombardeerd en bij Jan Diederen werden de Engelsen weggestuurd omdat ze tijdens hun bivak bij de familie op de mooie houten deuren hadden staan darten. Duizendpoot Jo Schoonbrood zorgde later nog voor negen Stolpersteine, die uit Schinnen gedeporteerde joden gedenken.

Burgemeester

Frans Beckers blikt vluchtig terug op zijn burgemeestersambt, zijn echtgenote Manon op haar maatschappelijke functies, die zij voortzette met de opmerking: „Van mij mag je burgemeester worden, maar ik blijf mezelf.” Alle geportretteerden is tot slot om een tegeltjeswijsheid gevraagd. Die van Jeanne Goessens valt het meest op: „Mit corona höbbe veer ut vaöl baeter wie in de oarlog.”

Zijn de anekdotisch opgeschreven portretten nu typisch voor Schinnen? Nijsten en Cuypers kunnen moeilijk duiden wat nou kenmerkend is voor het dorp. „We horen vaak dat buitenstaanders er lastig tussen komen in het dorp, maar zich uiteindelijk toch heel prettig voelen hier. En dat mensen die weg zijn getrokken en terugkomen, blij zijn weer thuis te zijn.”

Portretten uit Sjitterend Sjènne is voor €22,50 te koop bij Sigarenspeciaalzaak Hurkens, Van Breugel Offset of via portrettenschinnen@ziggo.nl.

Door Benti Banach

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu

Gemeenteberichten