‘Veel banen verdwijnen door opmars stekkerauto’

Afbeelding: ROBIN UTRECHT

Er dreigen een half miljoen banen te verdwijnen wanneer de Europese Unie zich alleen maar gaat toeleggen op de productie van elektrische auto’s. Dat verwachten de toeleveranciers van de auto-industrie.

De Europese brancheorganisatie voor autotoeleveranciers (CLEPA) voorziet in een nieuw rapport zware tijden. Als het aan de Europese Commissie ligt, verdwijnen benzine- en dieselauto’s binnen vijftien jaar uit de showrooms.

Als die auto’s niet meer worden gemaakt verdwijnen er veel banen bij toeleveranciers van de industrie. Elektrische auto’s hebben minder onderdelen nodig en slijten minder. De 226.000 banen die zouden ontstaan door het verhogen van de productie van elektrische auto’s kunnen maar een deel van het verlies goedmaken. Bovendien hebben medewerkers daar vaak een andere opleiding voor nodig.

Het verbannen van benzine- en dieselauto’s is een van de ingrijpende klimaatmaatregelen om ook het wegverkeer in korte tijd te verduurzamen. Het verkeer is verantwoordelijk voor een kwart van de totale CO2-uitstoot in de EU. En anders dan bij andere grote producenten van broeikasgassen als de energiesector en de industrie, groeit die uitstoot nog altijd.

CLEPA pleit onder meer voor een geleidelijke transitie zodat niet opeens veel Europeanen hun baan kwijtraken. Volgens de organisatie werken er 17 miljoen mensen in de EU voor toeleveranciers van de auto-industrie.

Door ANP

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu