Dochter (14): ‘Papa wat is belangrijker: geld verdienen of onze toekomst?’

Job Nijssen en Steven van Bommel van Biobuddi, een fabrikant van milieuvriendelijke bouwblokjes. 

Job Nijssen en Steven van Bommel van Biobuddi, een fabrikant van milieuvriendelijke bouwblokjes. © Laurens Eggen

Venlo -

Het was die ene ongemakkelijke vraag van de dochter die leidde tot bouwblokjes van plantafval. Biobuddi uit Venlo dankt er zijn notering in een landelijke Innovatie Top 100 aan.

Peter Heesen

Die ene vraag zette zijn wereld op de kop. Toen Steven van Bommel zeven jaar geleden thuiskwam van zijn werk, vroeg zijn veertienjarige dochter Linn waarom hij speelgoed van plastic maakte. Plastic wordt gemaakt van olie en dat is slecht voor het milieu, had ze op school geleerd. Papa legde uit dat hij er geld mee verdient. Waarop ze vroeg: „Is dat belangrijker dan onze toekomst?”

Van Bommel verkocht bouwblokjes van het Chinese bedrijf BanBao in Europa en Amerika. De steentjes, vergelijkbaar met Lego en Duplo, leverden het Venlose bedrijf een miljoenenomzet op. Het gesprek met zijn jongste dochter zette Van Bommel echter aan het denken. Moeten de blokjes van olie worden gemaakt?

Geheim

Hij besprak het onderwerp met zijn personeel. De conclusie luidde dat het de moeite waard is te onderzoeken of een milieuvriendelijk alternatief bestaat. Van Bommel nam contact op met de Wageningen Universiteit en de knappe koppen bedachten een oplossing: suikerriet. Van het plantafval kan kunststof worden gemaakt.

Door een speciale, natuurlijke toevoeging wordt het materiaal hard en krijgt het een kleur. Die toevoeging is geheim en wereldwijd gepatenteerd, vertelt Van Bommel. In 2017 werden de eerste ‘Duplo’-blokken gemaakt. Van Bommel klopte in China aan voor financiële hulp bij de ontwikkeling van zijn product. „De mal voor één blokje kost al gauw vijftigduizend euro.”

Uitvinding

Hij kreeg nul op het rekest. BanBao wilde niet samenwerken, maar het wel zelf ontwikkelen, aldus Van Bommel. Die weigerde zijn uitvinding af te staan, wat drastische gevolgen had. De banden met China werden verbroken. Zijn inkomstenbron droogde van de ene op de andere dag op. Hij richtte een nieuw bedrijf op: Biobuddi.

Tegen zijn dochters zei hij dat ze een gok namen die ook verkeerd kan uitvallen, waardoor ze wel eens arm zouden kunnen worden. Zijn dochters stelden voor om twee maanden van weinig geld rond te komen. Dan waren ze voorbereid. Met steun van de huisbankier ging Biobuddi vol goede moed aan de slag.

Van Bommel besloot de blokjes in Nederland te laten maken, zodat hij beter toezicht kon houden op de productie. Dat die keuze onvermoede voordelen had, bleek tijdens de coronacrisis. De voorraad staat in eigen land, zodat Biobuddi geen leveringsproblemen heeft. Ook voor het Venlose bedrijf was het vervelend dat het land in lockdown ging, maar de tijd werd benut om met de productie van de kleine ‘Lego’-blokjes te starten. Ze zijn onderdeel van een lespakket op basisscholen over duurzaamheid, dat vanaf volgend jaar wordt gebruikt.

Genen

Biobuddi is inmiddels in dertig landen te koop. In de traditionele speelgoedwereld loopt Biobuddi voorop, vertelt algemeen directeur Job Nijssen. Het verklaart waarom het bedrijf is opgenomen in de Innovatie Top 100 van de Kamer van Koophandel in Nederland.

Winstgevend is de onderneming nog niet, mede door de hoge investeringen. De groei wordt mede gefinancierd door een ander bedrijf van Van Bommel. „Wij verkopen lederwaren. Mijn opa startte het bedrijf. Van het afval van meubelfabriek Leolux in Venlo maakte hij portemonnees en tassen. Duurzaamheid zit dus wel in de genen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Ander Nieuws